5 fotoprojecten om je reis avontuurlijker te maken

Naast natuurlijk heerlijk relaxen op vakantie, nemen velen ook de tijd om het avontuur op te zoeken. Voor de liefhebbers van fotografie, geven we hier tips voor een 5-tal projecten om met behulp van fotografie je reizen avontuurlijker te maken. De fotografie opdrachten kunnen ook helpen om op een andere manier naar je omgeving te kijken dan dat je normaal gewend bent te doen.

Fotoproject 1 – Vastleggen van beweging

Overal om je heen is beweging te vinden. Het is een interessant onderwerp om vast te leggen omdat het je onder andere de mogelijkheid geeft om te experimenteren met sluitertijden. Het gebruik van lange sluitertijden kan een dynamisch effect geven aan je foto’s. De bewegende onderdelen in de foto worden daardoor wazig. Een aantal voorbeelden vind je hieronder. Als je het beeld vloeiend en in realistische lijnen wilt hebben én de stilstaande onderwerpen scherp genoeg wilt houden, is het verstandig om gebruik te maken van een statief.

Fotoprojecten - Experimenteer met sluitertijden

Fotoproject 2 – Eén object of structuur, tientallen varianten

Dit project biedt een zoektocht waarbij je één object kiest, hier zoveel van opzoekt als je wilt en deze óf op dezelfde manier in beeld brengt óf varieert met composities. Om meer gedetailleerd te werk te gaan kun je dit ook doen met structuren of patronen. Experimenteer bijvoorbeeld met ronde vormen of tegelpatronen.

Fotoprojecten - Oog voor detail

Fotoproject 3 – Documentaire serie

“Documentairefotografie is het vertellen van een op feiten berustend verhaal aan de hand van foto’s, waarbij de maker zijn eigen stempel drukt op dit verhaal. Documentairefotografie bestrijkt het gebied tussen journalistieke fotografie en autonome (kunst)fotografie.” (Bron: Fotodok.org)

Een mooi voorbeeld die we kunnen geven is één van de projecten van documentaire fotograaf Bertus GerssenPlattelandskrakers. Bertus studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij portreert het liefst mensen in kleine gemeenschappen en subculturen, met nadruk op hun omgeving. Hij werkt met een middenformaat camera, op negatieffilm en een flitser. Hierdoor bereikt hij helderheid, duidelijkheid, detail en scherpte.

Lees voor meer informatie over verhalend fotograferen ook ons eerder gepubliceerd artikel: 6 Tips voor foto inspiratie en het verbeteren van je fotovaardigheden.

Fotoproject 4 – Woorden met dezelfde letter

Kies bij deze opdracht een letter uit en zoek vervolgens zoveel mogelijk voorwerpen, onderwerpen en/of emoties die beginnen met deze letter. Je kunt ook van tevoren een lijst samenstellen en daarnaar op zoek gaan. Het daagt je uit om wat meer out of the box te denken. Hieronder staat een voorbeeld fotoset met de letter V; vruchten, verliefd, vlinder en vlaggen.

Fotoprojecten - Out of the box fotograferen

Fotoproject 5 – Eén kleurtint

Rood, blauw, groen, oranje… je kunt een kleur kiezen en overal waar je gaat deze op unieke wijze vastleggen op beeld. Een kleurrijke variant hierop is het maken van een fotoserie waarbij je de kleuren van de regenboog gebruikt.

Fotoprojecten - Fotografie en kleur

Tot slot

Het uitvoeren van fotoprojecten zoals deze, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van jouw fotovaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld doordat je jouw kijk op de omgeving gaat aanpassen en meer op de details gaat letten, met composities gaat spelen om variatie in je fotoseries te creëren of door middel van het toepassen van nieuwe technieken. We wensen je veel succes met het uitproberen van deze fotoprojecten!

Delen

Op Fotograferenopreis.nl vind je alles over reisfotografie. Laat je inspireren door leuke reisreportages, bekijk onze product reviews en leer met onze tutorials nog meer over fotobewerking.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *