6 tips voor foto inspiratie en het verbeteren van je fotovaardigheden

Inspiratie nodig voor het kiezen van onderwerpen om te fotograferen, te experimenteren met creativiteit of manieren om je fotografie skills te verbeteren? In dit artikel vind je een opsomming van mogelijkheden.

1. Fotoboeken

Stel je voor, een boekenplank vol met eigen werk waar je trots op bent. Hetgeen je goed kan stimuleren en ontwikkelen bij het maken van een fotoboek, is het verhalende aspect. Kies dus niet snel voor een fotoboek met vakantiekiekjes, maar til het naar een hoger niveau. Dit kan bijvoorbeeld door één activiteit in beeld te brengen waar je zelf nog weinig over weet.

Verken een land of plaats voordat je echt aan de slag gaat. Ga interacties aan met inwoners die je fascineren en ontdek wat hun het meest bezig houdt op een dag. Als fotograaf vertaal je jouw visie over een onderwerp in een reeks beelden. Richt je daarom met name op de inhoud van de foto’s. Definieer ook goed je boodschap en het doel. Belangrijke punten om je in te verdiepen bij verhalende fotografie zijn; compositie, standpunt, licht en kleurkeuze. Geschikte literatuur hierover van fotograaf en publicist Willem Laros en fotograaf John van Watering. Het is handig om van tevoren je verteltijd te bepalen, zodat je weet hoeveel perfecte foto’s je uiteindelijk zal moeten opleveren voor de complete boodschap. Varieer als mogelijk ook in de vertel tijd, bijvoorbeeld een verhaal over één dag, van ontstaan tot heden of  ‘een uur uit het leven van’.

Er is online voldoende aanbod om je fotoboek samen te stellen en te laten afdrukken. Een aantal positief beoordeelde aanbieders zijn Blurb, Albelli en Webprint. De instructies voor het maken van een fotoboek zijn goed te volgen en de kwaliteit van de eindproducten ligt hoog. Feedback en innovatie zorgen voor verbetering van afdruktechnieken en creatieve mogelijkheden voor het samenstellen van fotoboeken. Op Blurb vind je in hun boekwinkel inspirerende voorbeelden van fotoboeken. Blurb biedt ook de mogelijkheid je eigen uitgeverij starten en je boeken te verkopen.

Fotografie boeken

2. Dobbelen

Een makkelijk te vervaardigen fotografiespel voor op reis: maak minimaal 3 dobbelstenen van papier of bewerk bestaande dobbelstenen met verschillende topics. Beschrijf de 6 vlakken van een dobbelsteen met één topic. Bijvoorbeeld 6 kleuren, emoties, tijdstippen, voorwerpen, locaties, standpunten of thema’s. Als je de dobbelstenen hebt gerold heb je een combinatie van topics die het onderwerp van je foto zal worden. Het spel geeft de gelegenheid je bestemming te verkennen. Speel het met meerdere personen om na afloop de foto’s te vergelijken en waarderen. Het is leerzaam om te zien en te bespreken wat verschillende personen maken met dezelfde basis.

3. Fotografisch dagboek

Om je verbeeldingskracht en inleving te prikkelen is het dagelijks maken van één foto waar je tevreden over bent een goede optie. Je kan hier elke camera voor gebruiken die je in je bezit hebt. Wissel af met simpel te produceren foto’s en foto’s waar je meer voor moet werken. Met voldoende afwisseling en/of een planning kun je gemotiveerd en fris blijven. Plaats bijvoorbeeld een kalender goed in zicht waarop je de dagen afvinkt. Een aantal ideeën voor afwisseling:

  • Gebruik maken van verhaalijnen van bijv. steeds een week of één verhaal vormgegeven in een 365-dagen project.
  • De dagen van de week linken aan een thema. Maandag ‘portret’-dag, dinsdag ‘abstract’-dag, woensdag ‘cultuur’-dag, …
  • Beeld visualiseren voor slogans, merken, spreekwoorden of gezegden.
  • In periodes fototechnieken uitproberen; als macro- en panoramafotografie of spelen met sluitertijden en licht.
  • Maak een biografie.

4. Reconstructies

Het maken van reconstructies van foto’s is een uitstekende manier om cameratechniek en vorm beter te leren begrijpen en toe te passen. Neem een keer de uitdaging aan om een foto van een wereldberoemde fotograaf na te maken. Je start met het ontleden van de foto met vragen als; wat is de boodschap van de foto? Welke materialen zijn er gebruikt? Welke lichtbronnen zijn er gebruikt? Met deze methode krijg je meer inzicht over het gehele fotografieproces; van inleving tot voorbereiding, techniek en constructies, tot en met de uitvoering en fotobewerking.
Reconstructie foto van GuntherRambowLinks: originele foto door Gunther Rambow. Rechts: de reconstructie.

Tip: Leg je werkproces vast, betrek geïnteresseerden bij het proces en bespreek de resultaten . Feedback van anderen is ideaal om in te zien waar je goed in bent en wat je kunt verbeteren. Plus het helpt bij het ontdekken waar je ambities bij fotografie precies liggen.

5. Volledige focus op één thema

Het kan een leerzame ervaring zijn een fotografische ontdekkingsreis te maken binnen één specifieke thema. Een bepaalde periode te experimenteren met de mogelijkheden binnen een thema zoals bijvoorbeeld; sport, architectuur, mode of natuur.
Als voorbeeld: natuurfotografie. Dit is onder te verdelen in drie hoofdonderwerpen telefotografie, macrofotografie en landschap. Die disciplines bestaan weer uit talloze onderwerpen, waarvan elk een andere fotografische benadering vraagt. Waar word je nieuwsgierig van? Start met het verkennen van het thema, maak tussendoor keuzes waar je in wilt investeren. Een aantal inspiratiebronnen voor het thema natuur:

  • Fotocommunities voor kennisdeling of het vinden van een maatje en stockbureaus voor prachtige voorbeelden. Bekijk eens het werk op Nature in Stock.
  • Organisaties gericht op natuur. Als voorbeeld de Dierenbieb van het WNF.
  • Literatuur natuurlijk. Bekijk portfolioboeken of praktische boeken als het Handboek natuurfotografie van Edo van Uchelen
  • Neem deel aan een workshop of vraag naar de inhoud van ze als je je zelfstandig wilt verdiepen in de meest gebruikte begrippen. Lees bijvoorbeeld ons voorbereidende artikel over fotograferen tijdens een fotosafari.
  • Huur fotoapparatuur! De uitgelezen kans om bijvoorbeeld te experimenteren en te oefenen met nieuwe objectieven. Vraag bij de verhuurder of een demonstratie van een product mogelijk is. Twee aanbieders voor verhuur: Kamera-Express en Foto Konijnenberg.

Fotografie Inspiratie

6. Fotowedstrijden

Probeer met een vleugje winnaarsmentaliteit mee te doen met zoveel mogelijk fotowedstrijden die je online kunt vinden! Het gevarieerde aanbod van wedstrijdthema’s in combinatie met de verschillende fotografietechnieken die je zal gaan gebruiken, kunnen je creativiteit prima inspireren. Durf vooral af te wijken van voor de hand liggende combinaties in beeld en de techniek. Een paddenstoel in de herfst bijvoorbeeld, het onderwerp herfst kan ook goed uitgebeeld worden met een bijzonder kleurenpalet vormgegeven in een interieur.
Tip: Bezoek Fotowedstrijd.info voor lopende wedstrijden, succes met je deelname!

Conclusie
De bovengenoemde voorbeelden kunnen helpen bij het ontwikkelen van je fotografische vaardigheden. Door onderdelen van het vak op verschillende manieren te ervaren zal je gaandeweg meer inzicht krijgen. Dit is een voordeel voor het maken van keuzes. Je zal leren je sneller aan te passen in situaties, weten welk fotoapparatuur het meest geschikt is en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Delen

Op Fotograferenopreis.nl vind je alles over reisfotografie. Laat je inspireren door leuke reisreportages, bekijk onze product reviews en leer met onze tutorials nog meer over fotobewerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *