Review: Focus op Fotografie – Reisfotografie

Er zijn momenteel verschillende boeken te koop die inhoudelijk ingaan op het onderwerp reisfotografie. De serie ´Focus op Fotografie´ bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld en geschreven zijn voor het vakgebied fotografie. Een van de meest opvallende titels binnen deze serie, is het boek ‘Focus op fotografie – Reisfotografie’. Het boek is geschreven door Marcel Scholing en Pieter Dhaeze en is uitgegeven door Van Duuren Media.

Boekbeschrijving

“Welkom in de wondere wereld van reisfotografie. Dit type fotografie wordt in één adem genoemd met de andere bekende thema’s van de fotografie, maar omvat eigenlijk het hele fotografische spectrum van onderwerpen. Als u op reis gaat, komt u namelijk alle onderwerpen tegen die een fotograaf voor zijn lens kan krijgen: landschap, architectuur, natuur, macro, portret, product, actie, onderwater, nacht… U moet van alle markten thuis zijn, niet alleen met de ervaring en kennis die u in uw dagelijkse fotografie gebruikt. U wordt mogelijk in extreme situaties geconfronteerd met exotische modellen van mensen, dieren en planten. Dat maakt het soms allemaal nog een stukje moeilijker, maar tegelijk uitdagender en de bevrediging van een geslaagde opname is daarmee des te groter. De auteurs van dit boek willen u zodanig inspireren met mooie fotografie, dat u niet kunt wachten op pad te gaan om uw kijk op de wereld vast te leggen.”

Focus op Fotografie - Reisfotografie

Over de schrijvers

Marcel Scholing (1964) heeft als fotograaf ruim 10 jaar voor verschillende fotobureaus en opdrachtgevers gewerkt. Tegenwoordig is hij docent fotografie en daarnaast zelfstandig fotograaf. Hij geeft workshops en begeleidt fotoreizen voor SNP Natuurreizen. Scholing heeft voor Zoom Magazine een aantal dvd´s met verschillende fotografische onderwerpen gepresenteerd.

Pieter Dhaeze (1959) is zelfstandig ondernemer, fotograaf en auteur. Hij publiceert al jaren in de grote landelijke foto- en computertijdschriften en is geestelijk vader van de populaire serie ´Bewuster en
beter´-fotoboeken. Hij adviseert, geeft lezingen en verzorgt daarnaast ook maatwerktraningen.

Focus op Fotografie - Reisfotografie

Inhoud

Dit praktisch geschreven boek, bestaat uit de volgende 6 hoofdstukken; Voorbereiding en verblijf, Gereedschap, Onderwerpen en instellingen, Compositietips, Weer thuis en Cases.

In het eerste hoofdstuk lees je hoe je het beste een reis kan voorbereiden. Met wie ga je op reis? Hoe zit het met vervoer, bagage, reisdocumenten en verzekeringen? En wat moet je weten over de lokale gebruiken en wetgeving? Met deze vragen wijzen de schrijvers van het boek je op alle zaken waar je als (reis)fotograaf rekening mee moet houden. Er worden daarnaast diverse (handige) websites genoemd, waar je meer informatie kunt vinden.

Het tweede hoofdstuk gaat in op al het gereedschap wat je meeneemt tijdens een reis. Dit hoofdstuk is met name interessant voor de beginnende fotograaf.  Naast wat algemene informatie over verschillende soorten lenzen, beeldstabilisatie en beeldkwaliteit, lees je ook meer over het reinigen van je camera en het gebruik van filters. In het derde hoofdstuk lees je juist wat meer over het fotograferen van verschillende onderwerpen en de verschillende instellingen die je kunt gebruiken.

De kunst van het weglaten wordt nader uitgelegd in het vierde hoofdstuk. Als hulpmiddel kun je de compositieregels uit dit hoofdstuk gebruiken. En als je eenmaal weer thuis bent van een prachtige (foto)reis dan komen de tips uit hoofdstuk 5 wellicht goed van pas. Hierin staan namelijk praktische tips voor het bewerken van (RAW) foto´s en het maken van (panorama) montages. Daarnaast geven de schrijvers van dit boek ook nog handige tips voor het beheren van fotobestanden.

In het laatste hoofdstuk vind je inspirerende (reis)foto´s met tekst en uitleg. Daarbij staan ook de exacte instellingen vermeld.

Focus op Fotografie - Reisfotografie

Recensie

Dit boek is een must-read voor iedere reisfotograaf. Hoewel het boek veel uitleg geeft over de basis van fotografie, is het ook voor de wat meer ervaren fotograaf interessant om te lezen. Het boek is rijk geïllustreerd en bevat inspirerende foto´s van over de hele wereld. Naast praktische tips over fotografie in het algemeen, geven de schrijvers van dit boek ook tips voor het online delen van foto´s en het maken van bijvoorbeeld een video montage. Alle verschillende onderwerpen van reisfotografie komen dus aan bod in dit boek en dat maakt het een erg plezierig boek om te lezen. Het is een handig naslagwerk, boordevol relevante links naar handige websites.

Dankzij de duidelijke schrijfstijl, de prachtige foto´s en de goede tips, is dit boek een absolute aanbeveling voor iedere (reis)fotograaf. Daarnaast is het ook een leuk boek om cadeau te doen aan iedereen die van fotograferen op reis houdt.

Dit boek kun je makkelijk en snel bestellen bij bol.com.

Auteur(s): Marcel Scholing, Pieter Dhaeze
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback, 248 pagina’s
Gepubliceerd: maart, 2012
ISBN: 978-90-5940-543-1 (9789059405431)
Prijs: € 29,95

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *