Fotograferen in Halong Bay

In het noordwesten van Vietnam ligt het prachtige Halong Bay. Deze fotogenieke baai, gelegen in de Golf van Tonkin, bestaat uit ruim 3000 kalkstenen rotsen die uit de zee rijzen. Dit fabelachtige natuurgebied, dat vlakbij de grens met China ligt, heeft een oppervlakte van ruim 1.500 km². Het maakt onderdeel uit van het karstgebergte dat helemaal doorloopt tot in Zuid-China. In Halong Bay liggen ook een aantal grote grotten verscholen. Sommige eilanden zijn bewoond maar de meeste zijn te klein om bewoonbaar te zijn. Tussen de eilanden liggen her en der wel wat drijvende vissersdorpjes.

Volgens de Vietnamese legende zijn de eilanden ontstaan door een draak die hier vroeger huishield. De draak trok een deel van het land met zijn staart mee het water in. Alleen de hoger gelegen gebieden bleven boven het water uit steken. In werkelijkheid zijn de bijzondere vormen van de rotsen ontstaan door de eeuwenlange invloed van wind, regen en golven. Het Vietnamese monster van ´Loch Ness´is echter meerdere keren gespot door zeilers uit de omgeving. Dus camera’s in de aanslag en klikken maar, want een foto zegt meer dan duizend woorden.

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco en velen zien het als één van de zeven natuurlijke wereldwonderen. De plek bij uitstek dus om mooie panorama´s te maken. In 2013 maakte ik een rondreis door Vietnam en kwam ik na mijn bezoek aan Hanoi, terecht in Halong Bay. Ik verbleef twee dagen in dit overweldigende natuurgebied en ik zag er de zon ondergaan en weer opkomen. Een ervaring die mij nog lang zal bij blijven.

Hoe kom je in Halong Bay

Halong Bay ligt op ongeveer 3.5 uur rijden van Hanoi, dus een bezoekje aan beide plaatsen is zeker de moeite waard. De meeste toeristen die Halong Bay bezoeken kiezen voor een excursie van 2 of 3 dagen. Je slaapt dan 1 of 2 nachten op een boot en vaak is het diner en/of ontbijt bij de prijs inbegrepen.

Excursies van één dag worden vaak ook aangeboden, maar persoonlijk raad ik dat af. De tijd die je dan hebt is eigenlijk te kort om het gebied écht te verkennen en vaak ontkom je dan niet aan de vele boten met eendagstoeristen. Als je kiest voor een meerdaagse excursie ben je er ook s´avonds als de massa met dagtoeristen al vertrokken is. Vaak vaart de boot dan ook wat verder het gebied in, waardoor je niet alleen maar tussen andere boten doorvaart.

Per kano door Halong Bay

Per kano door Halong Bay

Fotogenieke plekken

Als je in Halong Bay bent aangekomen is eigenlijk alles om je heen de moeite waard om te fotograferen. Je kunt er prachtige panorama´s maken van het landschap, maar ook mooie portretten schieten van de lokale bevolking. Bij goed weer kun je getuige zijn van een mooie zonsondergang en als je vroeg uit de veren gaat ben je misschien nog wel op tijd om de zonsopkomst vast te leggen. Zorg dus dat je voldoende geheugenkaartjes mee neemt en dat je batterijen vol zijn bij aankomst. Dan hoef je ze tijdens je excursie niet meer op te laden en kun je direct beginnen met fotograferen.

Halong Bay

Het voordeel van een meerdaagse excursie is dat je meer tijd hebt om het landschap te fotograferen. Als de boot stil ligt kun je mooie panorama´s maken. Neem dus zeker een lichtgewicht statief mee dat je gemakkelijk in je koffer kan stoppen. De volgende plekken zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken:

Hang Sung Sot Cave

Hang Sung Sot Cave

Hang Sung Sot Cave
De Hang Sung Sot Cave, oftwel de ´Grot vol verrasingen´ is zeker een must-see als je in Halong Bay bent. Deze grot wordt door verschillende kleuren licht verlicht en is te bereiken via een smalle doorgang. Eenmaal binnen sta je in een ruimte van ruim 10,000 m2. Het schouwspel van kleuren maakt het tot een zeer fotogenieke plek.

Via een wandelpad kun je door de grot heen lopen totdat je uitkomt bij een lange trap. Deze trap leidt naar een hoger gelegen plateau dat 25 meter boven het zeeniveau ligt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de baai. De foto´s van Vietnam die in de reisgidsen staan, zijn veelal vanaf dit punt gemaakt.

Uitkijkpunt bij de Hang Sung Sot Cave

Uitkijkpunt bij de Hang Sung Sot Cave

Drijvende vissersdorpjes
Tussen de vele eilanden liggen drijvende vissersdorpjes. Deze dorpjes bestaan uit zeer eenvoudige huisjes, gebouwd op houten vlonders die drijven op plastic vaten. Ze liggen vaak goed verscholen tussen de bergen, waardoor ze goed beschermd zijn tegen de jaarlijks terugkerende  Typhonen.

De families die hier wonen leven van hun kleine viskweekerijen en van de visvangst op zee. De meeste bewoners komen vrijwel nooit op het vasteland van Vietnam. Te midden van deze dorpjes, ligt ook een schooltje dat bestaat uit één klaslokaal. Kinderen uit de omgeving, van verschillende leeftijden, komen hier dagelijks met een bootje naartoe om les te krijgen. De sfeer is is er heel gemoedelijk en de bewoners zijn zeer gastvrij. Een unieke locatie dus voor het schieten van mooie portretten.

Drijvend vissersdorpje in Halong Bay

Drijvend vissersdorpje in Halong Bay

Cat Ba National Park
Cat Ba is het grootste eiland van Halong Bay en ongeveer de helft van dit gebied bestaat uit een Nationaal park. Vietnam biedt een verscheidenheid aan flora en fauna en dit kun je vooral goed zien op het eiland Cat Ba. Met een gids kun je verschillende wandeltochten maken door dit gebied. Onderweg kom je veel verschillende exotische dieren tegen. Neem dus zeker je zoomlens mee als je van plan bent hier naartoe te gaan.

Cat Ba National Park

Cat Ba National Park

Excursies naar Halong Bay

Als je een groepsreis of pakketreis hebt geboekt dan is een excursie naar Halong Bay meestal onderdeel van je rondreis en zijn de transfers van en naar je hotel al geregeld door je reisorganisatie. Je kunt deze excursie echter ook heel makkelijk zelf boeken. Er zijn verschillende aanbieders die een meerdaagse excursie (incl. eten, excursies en transfers) naar Halong Bay aanbieden. De prijzen kunnen nogal variëren dus het is verstandig om deze excursie van tevoren online te boeken. Viator.com biedt verschillende meerdaagse excursies naar Halong Bay aan. Maar ook op de site van Halong Bay Tours kun je terecht voor het boeken van een excursie.

Sommige goedkope aanbieders nemen het niet zo nauw met de hygiëne en veiligheid. Laat je dus van te voren goed informeren en stap niet zomaar bij de goedkoopste partij aan boord.

Halong bay verkennen op de Bhaya Classic
Wil je genieten van luxe en comfort? Dan zijn wellicht de Bhaya cruises een interessante optie. Ikzelf vaarde mee met de Bhaya Classic, een traditionele houten zeilboot, beter bekend als een junk. Deze boot bestaat uit drie verdiepingen met daarbovenop een luxe lounge dek. Vanaf daar kun je met een statief goed foto´s maken van de omgeving. De onderste twee verdiepingen bestaan uit 18 deluxe kamers en 2 suites. Alle kamers hebben een eigen privé douche en toilet. Op de derde verdieping vind je het restaurant en de bar. Een 2-daagse excursie op deze boot kost ongeveer €200 p.p.

De Bhaya Classic

De Bhaya Classic

In luxe genieten op de Bhaya Legend
De Bhaya Legend is in tegenstelling tot de Bhaya Classic, een boot die je helemaal voor jezelf hebt. Twee of drie dagen lang staat deze zeer luxe privé-boot geheel tot jou beschikking, inclusief een eigen chef kok en kapitein. Het voordeel hiervan is dat je enigszins zelf de vaarroute kan bepalen. Hier hangt natuurlijk wel een extra prijskaartje aan. Een 2-daagse excursie op deze boot kost ongeveer €350 p.p.

Aan boord van de Bhaya Legend

Aan boord van de Bhaya Legend

Of je nu een tocht gaat maken met de Bhaya Classic of de Bhaya Legend, eenmaal aan boord kun je aan verschillende excursies deelnemen. Zo kun je o.a. gaan kayakken, een grot bezoeken, in de vroege ochtend meedoen aan een thai chi les of een kookworkshop volgen. Daarnaast bezoek je tijdens deze excursie ook een traditioneel vissersdorpje en zie je hoe de lokale bevolking hier woont en leeft. Deze excursies kun je het best rechtstreeks bij de aanbieder zelf boeken, omdat je dan vaak een korting krijgt. De Bhaya excursies naar Halong Bay kun je gewoon hier online reserveren.

Zelf kan ik deze 2-daagse excursie door Halong Bay aan iedereen aanbevelen. Aan boord was alles goed verzorgd, de kamers waren erg comfortabel en het eten smaakte goed. Er worden tal van (boot)excursies georganiseerd die zeker de moeite waard zijn. Let er wel op dat je bij het boeken van een dergelijk excursie, van tevoren duidelijk aangeeft waar je naartoe gebracht wilt worden na je bezoek aan Halong Bay. Vaak brengen ze je terug naar je hotel in Hanoi maar je kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks door te rijden naar het vliegveld. Vanuit daar kun je je rondreis door Vietnam voortzetten of een terugvlucht pakken naar huis.

Conclusie
Een rondreis door Vietnam, staat garant voor een bijzondere en avontuurlijke vakantie. En Halong Bay is een plek die je zeker niet wilt overslaan tijdens je reis. Er is genoeg te zien en je kunt er prachtige foto´s maken.

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *