Fotograferen in de tropen: 5 praktische tips

De lente is in volle gang, de bloemen staan in bloei en we kunnen gelukkig steeds vaker van het warme zonnetje genieten! Bij veel mensen zorgt dit nu al voor de nodige vakantiekriebels. Aankomende zomer reizen duizenden Nederlanders weer af naar exotische reisbestemmingen en tropische oorden, maar ook  in de tropen heb je niet altijd een ´mooi weer garantie´. Tijdens de zomermaanden valt er in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld veel regen gedurende het regenseizoen. Meestal zijn de buien voorspelbaar, kort en heftig. Desalniettemin is het goed om hier rekening mee te houden als je met je dure camera apparatuur de jungle in wilt trekken. Daarnaast zijn de lichtomstandigheden verre van optimaal in de jungle. Hier 5 tips voor fotograferen in de tropen.

1. Houd rekening met een tropische regenbui

Een tropische bui kan zomaar uit het niets komen opzetten. Het is dus belangrijk dat je al je kostbare camera spullen goed en snel kan beschermen tegen een hevige regenbui. De wat duurdere spiegelreflexcamera´s zijn vaak weerbestendig, maar niet waterdicht. Ze kunnen tegen een spatje regen, maar zijn niet bedoeld om langere tijd in de regen mee te fotograferen. Bescherm je camera bij tropenfotografie dus tegen vocht en gebruik een regenhoes of beschermende huls voor je lenzen. Heb je deze niet meegenomen in je koffer? Gebruik dan een plastic tas of paraplu.

Fotograferen in de tropen

2. Bescherm je camera tegen condensvorming

In de jungle heb je vaak te maken met een zeer hoge luchtvochtigheid. Naast dat je camera nat kan worden van een tropische regenbui, moet je ook uitkijken voor condens. Een beslagen lens kan erg frustrerend zijn als je net op het punt stond om een wegspringende aap te fotograferen, maar daarnaast kan het ook de prestaties van de camera nadelig beïnvloeden. De snelle temperatuurverschillen, die veelal optreden als je van van een airco gekoelde hotelkamer naar de bloedhete jungle gaat, kunnen ook leiden tot condensvorming in de camera. Het is dus belangrijk dat je de camera even laat ‘acclimatiseren’ en aan de extreme omstandigheden laat wennen. Berg je camera (in een koele ruimte) op in een luchtdichte plastic zak en laat hem als je buiten bent rustig in de tas opwarmen. Zo kan de camera even wennen aan het temperatuurverschil en zal er geen condensvorming optreden.

De beste tropenfotografie tip: stop zakjes met Silica Gel in je cameratas. Deze zakjes met vochtabsorberende kristallen, zitten vaak in dozen van nieuwe schoenen of elektronische apparatuur. Silica Gel zakjes kun je los kopen, maar bij Kamera Express verkopen ze Silica Gel ook in een handig aluminium reisdoosje. Daarmee voorkom je dat het zakje scheurt en er honderden losse korrels in je tas of koffer belanden. Daarnaast zit er ook een ingebouwde indicator in, die aangeeft wanneer de Silica Gel vol zit met vocht en opnieuw gedroogd moet worden. Als de korrels veranderen van blauw naar roze moet je het doosje een paar uur in de oven laten drogen. Met deze handige gadget is je cameratas daarna weer voor langere tijd beschermt tegen vocht!

Fotograferen in de tropen

3. Efficiënt je cameratas inpakken voor een tropenreis

Ga je naar de tropen in Thailand om foto’s te maken van kleurrijke vlinders en bijzondere insecten of wil je juist exotische vogels en wilde apen van veraf fotograferen tijdens een rondreis door Costa Rica? Denk hier van tevoren goed over na en pak je cameratas weloverwogen in. Het laatste wat je wilt is bepakt en bezakt door een broeierige jungle lopen. Neem dus alleen de objectieven mee waarvan je zeker weet dat je ze ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Met een macrolens kun je het kleine dierenrijk prachtig onder de loep nemen, maar als je liever wildlife van veraf wilt spotten kun je beter je telelens inpakken. Ook een groothoek objectief mag eigenlijk niet ontbreken. Door de dichte begroeiing wordt het anders erg lastig om iets van de omgeving op beeld te krijgen. Het is aan te bevelen om vooral lichtsterke objectieven mee te nemen, aangezien het diep in de jungle behoorlijk donker kan zijn.

Fotograferen in de tropen

4. Creatief omgaan met licht en composities

De lichtomstandigheden in de jungle zijn meestal verre van optimaal. Op sommige plekken kan het heel erg donker zijn en als de zon schijnt kan dit voor veel contrasten zorgen. Zorg dus dat je de camera van tevoren goed beheerst en zet indien nodig de ISO wat hoger. Investeer daarnaast in een goed lichtgewicht statief dat je stabiel op een ongelijke grond kunt plaatsen. Zo kun je met langere sluitertijden werken en hoef je de ISO niet te verhogen. Als je mensen wilt portretteren kun je ook een flitser gebruik om zachtjes in te flitsen. Kijk daar wel mee uit want het kan de dieren in de omgeving afschrikken. Let er ook op dat je foto´s er niet onnatuurlijk uit gaan zien. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van invallend licht en strijklicht.

Ga tijdens het fotograferen in de tropen ook op zoek naar interessante composities. Probeer niet alles vanuit ooghoogte te fotograferen, maar ga in plaats daarvan voor het kikkerperspectief of vogelperspectief. Je kunt ook leuke inkijkjes creëren door gebruik te maken van bladeren en boomstronken. Speel ook met de scherptediepte en probeer vooral veel te variëren. Zo weet je zeker dat je thuis komt met een mooie complete fotoserie.

Fotograferen in de tropen

5. Fotograferen in de tropen? Maak je camera apparatuur dagelijks schoon!

Een hoge luchtvochtigheid, drassige paadjes en neervallende druppels. Je camera krijgt een hoop te verduren tijdens een trektocht door de jungle en al dat stof, zand en vocht kan je camera behoorlijk aan tasten. Condens kan zelfs leiden tot schimmelvorming in je camera en op je lenzen! En als er vocht bij de contactpunten van je geheugenkaarten of batterijen komt kan dit ook leiden tot corrosie. Naast dat je al je apparatuur dus goed vochtvrij moet proberen te houden, is een dagelijkse schoonmaakbeurt tijdens een jungle trekking geen overbodige luxe. Zorg dat je altijd een microfiber lensdoekje bij je hebt zodat je onderweg snel je lens kan schoonmaken. Probeer zo min mogelijk te wisselen van lenzen en doe dit altijd met de lensopening naar beneden. Zo voorkom je dat er veel stof en vuil op de sensor komt.

Bij terugkomst in je hotel kun je de lens het beste even van de camera afhalen en de batterijen en geheugenkaart eruit halen. Leg je camera met de opening naar beneden op een schoon oppervlak. Zo kan deze samen met het objectief even ‘luchten’. Wil je het helemaal goed aanpakken? Stop dan al je camera spullen in een afsluitbare doos of plastic bak, en stop daar een aantal Silica Gel zakjes bij. Laat dit een aantal uur staan, zodat al het vocht geabsorbeerd kan worden.

Na een fantastische tropenreis weer terug in Nederland? Dan is het verstandig om de camera nog eens grondig te reinigen. Het reinigen van je sensor is een delicaat werkje wat zorgvuldig moet gebeuren. Heb je hier geen ervaring mee? Laat je sensor dan reinigen bij een professionele fotospeciaalzaak.

© Alle foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Denise van Rijswijk

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

10 Comments

  1. Silvia Reageren

    Handige tips… wel nog een vraagje. Waar koop ik luchtdichte plastic zakken die groot genoeg zijn voor een camera?

    Ik heb tot nu toe alleen maar kleine luchtdichte plastic zakjes voor voedsel etc. gevonden.

    Groetjes,
    Silvia

    1. Fotograferenopreis.nl Reageren

      Hoi Silvia, dergelijke zakken kun je o.a. bij de Action en Blokker vinden. De zakken voor het opbergen van kleding volstaan namelijk ook. Veel succes!

  2. Liesbeth Reageren

    Hmm, leuke tips hoor, maar ik neem over het algemeen geen opvouwbare oven mee in mijn rugzak… Hoe kom ik aan een oven in mijn low budget jungle hutje?
    Suggestie?
    Gr, Liesbeth

    1. Fotograferenopreis.nl Reageren

      Hoi Liesbeth, wellicht staat het er niet duidelijk genoeg, maar het doosje met Silica Gel stop je bij terugkomst in Nederland pas weer in de oven voor een volgende reis. Het is natuurlijk afhankelijk van de duur van je reis, maar in principe trekt de silica gel gedurende een langere periode al het vocht uit je tas. Je hooft dit dus niet tijdens je reis te doen.

  3. Criëlle Reageren

    Bijzonder aangesproken door het artikel “Denise van Rijswijk voor fotograferen in de tropen!” de aap is een fantastische opname, z’n vacht kun je bijna voelen. Tropische omstandigheden zijn voor praktisch alle apparatuur en materiaal fataal. Mijn dagelijkse persoonlijke ervaring in de Amazonas. Vacuüm pomp, plastic zak, silicagel gebruiken, bekleding behandelen met silicon.
    Welke slimme zonneladers om batterijen op te laden?

  4. johan bullens Reageren

    Ik lees op de site dat je je fotocamera kan beschermen tegen vocht en condens met luchtdichte plastic zakjes en vocht eruit kan krijgen met silica gel en je kunt een bepaalde lens over de lens van de fotocamera doen en de camera als je weer in je hotel terug bent van de reis droog en schoon moert vegen met een doekje.
    Is dat goed genoeg om je fotocamera te beschermen tegen vocht?
    Maakt het nog uit welke fotocamera je koopt voor in de jungle als je in het regenseizoen gaat of kan het met alle fotocamer’s omdat je ze doet beschermen tegen vocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *