Fotograferen op reis: Een paar handige tips!

Het is weer komkommertijd! Dat betekent dat veel mensen al op vakantie zijn of binnenkort vertrekken. Fotograferen op reis is voor velen een belangrijk tijdverdrijf tijdens de vakantie. Met de juiste voorbereiding kun je nog meer uit je reis en je foto´s halen. Hier volgen een paar tips.

Verdiep je in je reisbestemming

Of je nu voor een aantal weken naar Azië vertrekt, of een stedentrip maakt binnen Europa; het is altijd verstandig om je goed te verdiepen in de door jou gekozen vakantiebestemming. Bestudeer bijvoorbeeld vooraf de lokale cultuur, levenswijze en politiek van het land. Misschien zijn de cultuurverschillen wel heel erg groot en mag je niet zomaar overal fotograferen. Daarnaast kunnen bepaalde feestdagen of festiviteiten toevallig in jou vakantieperiode plaats vinden. En dat is misschien wel een hele interessante gelegenheid om vast te leggen op beeld.

Fotograferen op reis

Batu Caves, Maleisië. Tijdens het Thaipusam festival in Maleisië, kun je mooie portretten maken.

Daarnaast is het ook altijd handig om te weten hoe je iemand begroet of bedankt in een vreemde taal. Als je dan iemand portretteert, weet je in ieder geval hoe je diegene daarvoor achteraf kan bedanken.

Zoek ook altijd uit of een museum, nationaal park of andere toeristische trekpleister ook daadwerkelijk open is tijdens je verblijf. Vaak loont het om druk bezochte plekken vroeg in de ochtend of laat in middag te bezoeken. Het is dan meestal wat rustiger en de lichtomstandigheden kunnen dan gunstiger zijn.

Bedenk van tevoren ook goed wat je wilt fotograferen. Alle nieuwe indrukken die je op vakantie opdoet, wil je vaak het liefst allemaal vastleggen. Waak er dus voor dat je de reis niet alleen maar beleeft door de lens van je camera. Zoek van tevoren uit wat, waar en hoe je iets wilt fotograferen. Verzin van tevoren een thema waarmee je kan gaan werken. Hiermee creëer je wat meer rust voor jezelf en kun je wat gerichter gaan fotograferen op reis. Vaak kom je dan thuis met een mooie complete serie.

Fotograferen op reis

Planet of the Apes, Thailand. In Thailand en Maleisië werkte ik aan een serie over wilde apen in Zuidoost-Azië

Bekijk ook het werk van anderen en laat je inspireren. Zoek bijvoorbeeld van tevoren naar je reisbestemming op Zoom.nl. Vaak ontdek je hierdoor nieuwe interessante plekken, die niet in je reisgids staan en kun je gelijk zien met welke instellingen deze foto´s gemaakt zijn.

Benut je tablet of smartphone als je gaat fotograferen op reis

Tegenwoordig is het voor velen de normaalste zaak van de wereld om een tablet of smartphone mee te nemen op vakantie. Naast dat je hiermee een back-up kan maken van je foto´s en deze gemakkelijk kan delen, bieden deze gadgets nog meer reisgemak. Er zijn namelijk honderden handige apps voor op reis.

Fotograferen op reis

De witte zandduinen van Mui Ne, Vietnam. Met behulp van een GPS app kon ik achteraf exact zien waar ik deze foto gemaakt had.

Zo kan je met een GPS Tracker exact zien waar je allemaal geweest bent en kan je met behulp van een goede Weer App de juiste voorbereidingen treffen.

Met de Golden Hour App kun je zien hoe laat de zon opkomt en ondergaat. Handig als je tijdens de ´Gouden uren´ wilt fotograferen.

Wil je een foto gelijk delen via Instagram of Facebook maar gebruik je meestal een watermerk? Met de iWatermark App kun je met een aantal simpele klikken een watermerkje over je foto´s heen plaatsen.

Fotograferen op reis

Basilique du Sacré-Cœur, Parijs. Tijdens de ‘Gouden Uren’ schoot ik deze foto vanaf de Eiffeltoren.

Fotograferen op reis moet comfortabel en leuk zijn. Reizen met weinig bagage is dus een must. Beperk je dan ook tot je favoriete body en lenzen. Ga voor vertrek nog even door de mappen met oude vakantiefoto´s heen en kijk welke objectieven je het meest gebruikt.

Check daarnaast het weer op de plek van bestemming. Ga je bijvoorbeeld naar Zuidoost-Azië gedurende het regenseizoen? Dan kan een regenhoes wellicht handig zijn. Fotografeer je veel met omgevingslicht en gebruik je de externe flitser in Nederland ook niet veel? Dan kan je die misschien maar beter thuis laten.

Fotograferen op reis

Als je met de auto reist, dan kun je er wellicht voor kiezen om wat meer mee te nemen en ter plekke een kleine tas te vullen met hoognodige apparatuur. Berg alle overbodige spullen altijd veilig en beschermd op. Doe dit bijvoorbeeld in het kluisje van je hotelkamer. Bedenk ook goed of je wel of geen statief mee wilt nemen en welke filters en andere accessoires je echt nodig denkt te hebben. Als je de hele dag op pad bent, dan worden al deze ‘extra´s’ al snel te zwaar.

Neem als je naar het buitenland gaat ook altijd een reisstekker mee. Zoek van tevoren uit welke stekker je nodig hebt en neem een compacte verlengsnoer mee. Zo kun je meerdere apparaten tegelijk opladen aan één reisstekker.

Fotograferen op reis

Mekong Delta, Vietnam. Als je in een klein bootje over de Mekong Delta vaart, is een grote cameratas niet heel erg praktisch

Bescherm je apparatuur goed

Bescherming van je camera is op reis ook erg belangrijk. Overweeg dus een screen protecter aan te schaffen of koop een siliconen cover voor je SLR. Gebruik daarnaast altijd een stevige cameratas waarin je snel en gemakkelijk alles kunt opbergen. Je kunt daarnaast ook een kleinere tas meenemen voor excursies en dagtripjes. Een grote rugzak met daarin al je camera apparatuur kan namelijk onhandig zijn als je bijvoorbeeld gaat varen of een jungle trekking gaat maken.

“The Best camera is the One That’s With You” – Chase Jarvis

Als je veel actieve excursies gepland hebt staan, dan kan het wellicht ook handig zijn om naast je zware spiegelreflexcamera, een goede compactcamera of systeemcamera mee te nemen. Hiermee kun je namelijk in de meeste gevallen ook prachtige foto´s maken. Naast het gebruiksgemak zijn ze ook erg handig voor straatfotografie. Met een kleinere camera val je in een drukke mensenmassa namelijk minder op. Ook met een goede smartphone kun je tegenwoordig leuke foto´s maken. In een ondergrondse metro wil je bijvoorbeeld niet graag met je peperdure spiegelreflexcamera fotograferen. Kies in die gevallen voor veiligheid en laat je SLR in de tas.

Zorg daarnaast altijd voor genoeg geheugenkaartjes en bewaar deze goed in een stevige case. Vergeet daarnaast ook niet om back-ups te maken. Het zou eeuwig zonde zijn als al je al je mooie foto´s kwijtraakt door een kaartfout of een beschadiging.

Fotograferen op reis

Central Station, Hong Kong. Chase Jarvis zei ooit: “The Best camera is the One That’s With You”. Experimenteer dus ook eens met de camera op je telefoon.

Reisverzekering

Check van tevoren ook altijd goed je reisverzekering. Ga je buiten Europa op reis? Dan is het belangrijk dat je even goed controleert of je wereldwijde dekking hebt. Maak ook kopieën van al je aankoopbewijzen en neem deze mee op reis. Mocht je apparatuur dan beschadigd raken of gestolen worden, dan heb je in ieder geval alle gegevens en serienummers bij de hand. Ook voor de douane is dit belangrijk. Als je op Schiphol weer terugkomt van je vakantie dan is het goed als je kan laten zien dat je je apperatuur hebt gekocht vóór vertrek en niet tijdens je reis.

Handige tip: stuur alle kopieën van je reisbescheiden, verzekeringspapieren en aankoopbewijzen in een mapje door naar je eigen e-mailadres of sla ze ergens anders online op. Mocht je bagage dan gestolen worden met daarin ook alle papieren, dan heb je in ieder geval nog een online back-up.

Fotograferen op Reis

Halong Bay, Vietnam. Maak contact met de lokale bevolking en schiet leuke portretten.

Reizen met het vliegtuig

Reis je met het vliegtuig, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Check je camera apparatuur altijd in als handbagage en houdt hierbij rekening met de bagagevoorschriften van je luchtvaartmaatschappij. Vaak mag je maar één stuks handbagage inchecken, maar vormt een extra cameratas of laptop tas hierop een uitzondering. Zoek dit van tevoren goed uit op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij en houdt ook rekening met het maximale toegestane gewicht van je bagage.

Wil je een statief meenemen? Dan moet je die meestal inchecken als ruimbagage. Zorg dus dat je een (harde) koffer meeneemt die groot genoeg is voor al je persoonlijke spullen en daarnaast ruimte biedt voor een statief. Als je rekening houdt met het toegestane gewicht hoef je op die manier niet bij te betalen voor extra bagage.

Fotograferen op reis

Skyline, Hong Kong. Een skyline in het donker fotograferen? Neem dan zeker een statief mee.

Let daarnaast ook goed op de huidige (aangescherpte) bagagevoorschriften. Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren nieuwe regels voor het vervoeren van batterijen. Losse lithiumbatterijen, zoals oplaadbare lithiumbatterijen en AA-lithiumbatterijen voor laptops en camera´s, mogen tegenwoordig vaak alleen nog maar als handbagage mee. Elke reservebatterij moet in de oorspronkelijke verpakking zijn verpakt. Is deze verpakking niet langer beschikbaar, dan moeten de contactpunten van de batterij afgeplakt worden om ze te isoleren, en elke batterij apart in een plastic zakje worden verpakt.

Geniet van je reis!

Tijdens je vakantie kom je vaak op plaatsten waar je nog nooit eerder bent geweest. Nieuwe landschappen, gebouwen en mensen overspoelen je met indrukken. Als je goed voorbereid op reis gaat kun je meer uit je reis en je foto´s halen. Vergeet daarnaast vooral niet te genieten van je reis!

Lees dit artikel ook op ZOOM.NL

© Alle foto´s in dit artikel zijn eigendom van Denise van Rijswijk
Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *