Mensen fotograferen op reis

Bezienswaardigheden en mooie landschappen worden het meest gefotografeerd tijdens een vakantie of korte stedentrip. Toch kun je ook veel voldoening halen uit het fotograferen van de lokale bevolking. Het zoeken naar interessante momenten en gebeurtenissen houdt het spannend. Je weet namelijk nooit precies wie of wat je die dag voor je lens krijgt en als fotograaf moet je flexibel om kunnen gaan met de situatie. Je moet snel anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt en op het juiste moment afdrukken.

Maar veel fotografen vinden het bij reisfotografie lastig om mensen op straat te benaderen met hun camera. Want hoe pak je dat nou precies aan en hoe kun je het beste mensen fotograferen op reis? Vraag je op de man af of je een foto mag maken of schiet je ongevraagd een foto van veraf met je telelens? Iedereen doet dit natuurlijk op zijn eigen manier, maar op basis van mijn eigen ervaringen volgen hier een aantal tips voor het fotograferen van mensen op reis.

Klokkenmaker in Chinatown, Bangkok

Klokkenmaker in Chinatown, Bangkok

Wat mag je fotograferen?

Voordat je ook maar één foto gemaakt hebt is het goed om van tevoren uit te zoeken waar en wat je precies mag fotograferen. In het buitenland kunnen namelijk andere regels gelden als in Nederland. Toch mag je op de meeste openbare plekken vrij fotograferen, met uitzondering van militaire objecten, vliegvelden en in bepaalde religieuze gebouwen en musea. In sommige tempels, moskeeën en kerken mag je echter met toestemming of tegen een kleine vergoeding (naast de eventuele toegangsprijs) wel fotograferen. Controleer dit bij twijfel altijd en houdt er ook rekening mee dat je binnen meestal geen flitser mag gebruiken. Ga ook op zoek naar interessante plekken die niet in de reisgidsen staan. Vaak is het leuker om mensen in hun normale leefomgeving te fotograferen.

Wachter bij de poort van Istana Negara, Kuala Lumpur

Wachter bij de poort van Istana Negara, Kuala Lumpur

Oefenen op drukke plekken

In het begin kan het spannend zijn om je camera zomaar op een wildvreemde te richten. Begin daarom met het fotograferen van mensen op drukke plekken. Ga bijvoorbeeld naar een lokale markt of bezoek een groot evenement. Tijdens het carnaval in Rio de Janeiro kun je bijvoorbeeld gemakkelijker mensen fotograferen. De meeste mensen die meelopen met een dergelijke parade, vinden het geen enkel probleem om gefotografeerd te worden en vaak ben je niet de enige die staat te fotograferen. Daarnaast val je als individu ook niet echt op in een grote mensenmassa. Op die manier kun je alvast ongestoord een beetje oefenen met je camera.

Traditionele danseres in Maleisië

Traditionele danseres in Maleisië

Bereid je goed voor

Het perfecte moment vastleggen op beeld vergt een hoop oefening. Zorg er dan ook voor dat je vooraf precies weet wat de mogelijkheden van je camera zijn en dat je de bediening onder de knie hebt. Dit voorkomt frustraties tijdens het fotograferen. Controleer ook niet telkens of een foto gelukt is maar concentreer je in plaats daarvan op je omgeving. Anders ga je jezelf blindstaren op het display van je camera en hierdoor kun je net dat perfecte fotomoment missen.

Met een spiegelreflexcamera en grote telelens val je natuurlijk meer op dan met een kleine compactcamera. Als je met een compactcamera schiet dan hebben mensen dat vaak niet eens in de gaten. Daardoor kun je wat gemakkelijker mensen in hun natuurlijke omgeving fotograferen en voorkom je dat ze voor je gaan poseren. Bepaal dus zelf wat je prettiger vind om mee te werken. Zorg er ook voor dat je niet teveel gewicht meedraagt en neem altijd genoeg geheugenkaartjes mee. En niet geheel onbelangrijk: zorg er ook altijd voor dat je met volle batterijen vertrekt.

Vrouw hangt de was op in Lissabon

Vrouw hangt de was op in Lissabon

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur als het gaat om de verschillende camera standen. Overdag kan het prettig zijn om met diafragmavoorkeuze (AV /A-stand) te schieten. In dat geval kies je zelf een diafragmagetal en de camera zoekt daar dan automatisch de juiste sluitertijd bij. Je richt je dan met name op de scherptediepte in de foto. Wil je echter dansende of bewegende mensen fotograferen? Dan kun je beter kiezen voor sluitertijdvoorkeuze (TV/S stand). In deze stand ligt de focus op de sluitertijd. Het diafragma past zich in dat geval aan op de gekozen sluitertijd. Afhankelijk van de gekozen sluitertijd kun je het beeld laten bevriezen of juist de beweging vastleggen. Durf vooral ook te experimenteren.

Overstekende man in Lissabon

Overstekende man in Lissabon

Mensen benaderen

Als je in het buitenland iemand wilt portretteren dan kun je dat natuurlijk op de man af vragen. In veel gevallen zal de persoon dan glimlachend poseren voor je lens. Maar vaak wil je juist het leven van de lokale bevolking documenteren zonder dat ze dit zelf heel bewust in de gaten hebben. Want juist de momenten waarop mensen bezig zijn met hun alledaagse beslommeringen, leveren vaak mooie plaatjes op. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om mensen van veraf te fotograferen met een telelens, maar over het algemeen voelt dat een beetje aan alsof je stiekem iemand aan het bespioneren bent. En als je onderwerp dat dan door heeft kan dat voor ongemakkelijke situaties zorgen.

Verstop je dus niet achter je camera, maar loop gewoon zelfverzekerd en met een open houding rond met je camera. Mensen hebben dan niet het gevoel dat je inbreuk maakt op hun privacy en zullen het minder erg vinden als je ze fotografeert. Door vriendelijke te kijken of iets te gebaren kun je heel gemakkelijk peilen of iemand bezwaar heeft tegen het maken van een foto. Vertrouw op je intuïtie en tast de situatie een beetje af. Vaak gaan mensen gewoon door met waar ze mee bezig waren of lachen ze even vriendelijk naar de camera. Als ze echter laten blijken dat ze niet op de foto willen dan moet je dit ook zeker niet forceren. De foto’s zullen er echt niet beter op worden.

Vietnamese schoolkinderen in Halong Bay

Vietnamese schoolkinderen in Halong Bay

In veel landen vinden kinderen het heel erg leuk om te poseren voor de camera. Ook volwassenen vinden het vaak leuk dat je ze wilt fotograferen en stellen het meestal wel op prijs als je een praatje met ze maakt. Schiet dus niet alleen maar lukraak foto’s van de mensen om je heen, maar maak ook tijd vrij om de bevolking te leren kennen. Op deze manier ontmoet je vaak interessante nieuwe mensen en kom je meer te weten over je bestemming. Vaak vinden ze het ook leuk als je de gemaakte foto even aan ze toont. Als je echt een mooi portret hebt gemaakt dan kun je natuurlijk ook afspreken dat je deze per e-mail naar ze toestuurt. Kortom, mensen fotograferen op reis zorgt vaak voor leuke ontmoetingen. Ga dus op pad met je camera en begin alvast in je omgeving met oefenen!

Lees dit artikel ook op ZOOM.NL

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

One Ping

  1. Pingback: Fotograferen op reis: Een paar handige tips! | Bezoek China

3 Comments

  1. Daisy (Soetkees) Reageren

    Wat een leuk artikel. Ik vind het inderdaad altijd lastig om mensen ‘zomaar’ te fotograferen, maar het zijn vaak leuke vakantiekiekjes. Met deze tips kan ik prima uit de voeten 🙂

  2. bert van herk Reageren

    “kijk” , hier heb je iets aan, het grootste dilemma is de schrik, bang dat je in iemands prive leven komt . daar zit ik mee, ik ga deze tips zeker gebruiken. want als beginner zit ik daar toch wel mee, bang voor problemen, het zal nu wel wat makkelijker gaan, met deze tips in je achterhoofd,
    denise bedankt, ik wil graag meer van je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *