Nikon 1 V3: Professionele prestaties in een compact jasje

De Nikon 1 V3 systeemcamera ligt sinds een paar maanden in de winkels. Deze krachtige en vooral compacte camera, beloofd met zijn technische specificaties de ideale reispartner te zijn. Een camera gericht op de veeleisende fotograaf met verschillende DSLR kwaliteiten. Wij namen de camera onder de loep en hebben hem uitgetest tijdens een korte stedentrip in Antwerpen.

Technische specificaties

 • 18,4-megapixel CX-CMOS sensor
 • 3-inch (kantelbaar) touchscreen (1,037 miljoen beeldpunten)
 • ISO-bereik: 100-6400 (max. 12.800)
 • 60 fps / 20 fps met continu autofocus
 • 171 hybride autofocuspunten
 • EXPEED 4A-engine
 • Ingebouwde Wi-Fi
 • HD Video 1080p met 60 / 30 fps – 720p met 120 fps
 • Geschikt voor 1 NIKKOR-objectieven
 • Optionele elektronische zoeker
 • Ingebouwde flitser (optionele externe flitser)
 • Gewicht: 324 gram (incl. accu)
 • Afmeting: 110,9 x 65,0 x 33,2 mm

Onze bevindingen

Tijdens onze verblijf in Antwerpen hebben we de camera uitvoerig getest. Toegegeven, het is even schakelen om als Canon gebruiker met een Nikon camera te fotograferen. De interface van het menu en de positionering van alle functies op de camera zijn echter logisch en dat maakt de switch net even wat makkelijker. Ook aan het gewicht van de camera moesten we even wennen. Normaal sleep je toch al gouw een aantal kilo´s aan camera apparatuur mee als je op pad gaat met een DSLR. Met slechts 324 gram was de Nikon 1 V3 nauwelijks voelbaar in onze tas en dat reist een stuk prettiger!

antwerpen-skyline-nikon-1-v3

F 5 – 1/125 sec. – ISO 160

Naast het praktische reisgemak, waren we ook direct onder de indruk van de prestaties van deze camera. De Nikon 1 V3 heeft een AF-systeem met 171 autofocuspunten. Daarmee stel je moeiteloos en razendsnel scherp en kun je met continu opnamen 20 beelden per seconden fotografen.

Je kunt dit aantal zelfs opschroeven naar 60 bps. De camera stelt dan bij de eerste opname scherp en legt vervolgens 60 opnames per seconde vast. Ideaal als je bewegende objecten wilt blijven volgen. De camera lijkt zelfs exact te snappen welk detail in de foto je graag scherp wilt hebben. Een mooi staaltje techniek en daarom perfect voor straatfotografie.

Daarnaast presteert de Nikon 1 V3 ook goed bij weinig licht. Onderstaande foto maakte wij in een zeer donkere ruimte  van het MAS museum in Antwerpen. Dankzij het ISO-bereik van 160-12.800 kon de foto toch goed belicht worden.

antwerpen-mas-nikon-1-v3

F 3.5 – 1/60 sec. – ISO 4500

Het kantelbare LCD scherm is vooral erg handig als je gaat filmen of iets vanuit een moeilijk hoek wilt fotograferen. Daarnaast vonden wij het touchscreen een leuke toevoeging maar niet echt noodzakelijk. Het blijft lastig om een wat kleiner scherm te bedienen met je vingers en daarnaast zorgt het ook voor vlekken op je beeldscherm. Iets wat je bij veel zon toch liever wilt voorkomen.

plantin-moretus-museum

F 3.5 – 1/80 sec. – ISO 4500

De optionele elektronische zoeker vonden wij ideaal voor fotograferen bij veel zonlicht. Jammer genoeg wordt deze niet standaard meegeleverd. Wat ons betreft wel een must-have voor bij deze camera.

De prestaties van De Nikon 1 V3 hebben ons verrast. In combinatie met een krachtige en snelle microSD geheugenkaart, beschik je over één van de meest geavanceerde systeemcamera´s van dit moment. Wat ons betreft een waardig alternatief voor een spiegelreflexcamera.

antwerpen-nikon-1-v3

F 5 – 1/80 sec. – ISO 160

Prijzen en optionele accessoires

Je kunt de body van de Nikon 1 V3 los kopen (adviesprijs: € 869,-) maar in de meeste gevallen wordt de camera als set geleverd met de 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom lens (samen € 969,-). De lens is los te koop vanaf € 269,-. Daarnaast kun je er ook nog een aantal handige accessoires bij kopen.

Telefobjectief 70-300
Speciaal voor het 1-systeem heeft Nikon een zeer krachtig teleobjectief ontwikkeld. Hiermee maak je zonder statief superteleopnamen. Er hangt echter wel een behoorlijk prijskaartje aan deze lens, hij is namelijk verkrijgbaar vanaf € 1049,-.

Extra grip
Met de GR-N1010 grip (vanaf € 169,-). krijgt de camera wat meer body en kun je hem wat stabieler vasthouden. Ook zit er een extra programmeerbare functieknop, secundaire instelschijf en ontspanknop op.

Optische zoeker
Met de afneembare elektronische zoeker kun je bij veel licht beter zien wat je fotografeert. Je bent hiermee niet meer afhankelijk van het beeld op het LCD scherm. De zoeker schakelt automatisch in als je met je oog in de buurt komt.

Nikon-1-v3

Externe flitser
De Nikon 1 V3 heeft een ingebouwde flitser. Als je wat meer flitsbereik wilt kun je de externe SB-N7 Speedlight (vanaf € 149,-) aanschaffen. Deze krachtige flitser met een richtegtal van 18, heeft een kantelbare kop die je kan draaien tot 120°.

Vattingadapter
Met een FT1 vattingadapter (vanaf € 219,-) kun je een NIKKOR D-SLR-objectief gebruiken in combinatie met je Nikon 1 V3.

Voordelen en nadelen van de Nikon 1 V3

Fotograferen met een systeemcamera heeft een aantal voordelen. De camera´s zijn in verhouding met spiegelreflexcamera´s zeer lichtgewicht, compact en veel minder opzichtig. Het fotograferen van mensen gaat dan ook een stuk gemakkelijker met een wat kleinere camera als met een grote DSLR met telelens. Met die laatste kom je een stuk intimiderender over. Daarnaast heb je met een systeemcamera wel de vrijheid om te wisselen van lenzen en zijn de prestaties van deze camera´s de afgelopen tijd flink verbeterd.

Nikon 1 V3

De Nikon 1 V3 systeemcamera heeft daarnaast nog een aantal andere voordelen, die goed van pas kunnen komen tijden het reizen.

Voordelen

 • Compact en lichtgewicht (praktisch voor op reis)
 • Stelt snel en nauwkeurig scherp
 • Kantelbaar LCD scherm
 • Goede prestaties bij weinig licht
 • Makkelijke touchscreen bediening
 • Praktische Wi-Fi functie voor het direct delen van foto´s via je smartphone of tablet
 • Veel handige optionele accessoires en wisselbare objectieven

Naast alle voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat je de Nikon 1 V3 enkel kan gebruiken met een microSD geheugenkaartje. Als je jarenlang geïnvesteerd hebt in veel grote SD en CF geheugenkaarten is dat natuurlijk erg zonde. In mijn optiek zijn de kleinere microSD geheugenkaartjes ook wat minder robuust en kun je ze gemakkelijker kwijtraken als je op reis bent. Daarentegen zijn ze wel wat goedkoper als de SD geheugenkaarten.

nikon-1-v3Daarnaast is de camera ook redelijk aan de prijs. Toegegeven, je krijgt er een hoop techniek en een fraai vormgegeven camera voor terug, maar het blijft natuurlijk een hoop geld. Ondanks de goede prestaties zullen een hoop fotografen voor dat geld waarschijnlijk toch kiezen voor een spiegelreflexcamera. De praktische voordelen van een compacte systeemcamera, met zeer goede prestaties, maakt het echter tot een perfecte camera voor veel reisfotografen.

De afneembare elektronische zoeker wordt standaard niet meegeleverd. Erg jammer, gezien de prijs.

Nadelen

 • Werkt enkel met een microSD geheugenkaart
 • Redelijk prijzig
 • Afneembare elektronische zoeker niet standaard meegeleverd

Nikon 1 V3 - Kantelbaar LCD Touchscreen

Conclusie

De Nikon 1 V3 is een professionele systeemcamera met verbluffende prestaties. Dankzij het geavanceerde AF-systeem (met maar liefst 171 autofocuspunten) stelt de camera razendsnel scherp. Ook bij weinig licht presteert deze systeemcamera erg goed. Het kantelbare LCD scherm komt goed van pas bij het filmen en de touchscreen mogelijkheid is een leuk extraatje. De Wifi functie is erg handig voor (reis)fotografen die hun foto´s direct willen delen met de rest van de wereld.

Al met al is het een geweldige camera voor veeleisende (reis)fotografen, die op zoek zijn naar een serieus alternatief voor een zware DSLR camera. Dankzij het compacte formaat en het lichte gewicht, past de Nikon 1 V3 met gemak in iedere fototas of backpack.

De Nikon 1 V3 is momenteel voor € 910,76 te koop bij bol.com. Dit is inclusief de NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom lens.

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *