Photosynth app: 360° Panorama’s maken met je smartphone!

Met veel smartphones kun je tegenwoordig heel gemakkelijk een simpele panorama maken. De app Photosynth maakt het echter ook mogelijk om 360 graden foto’s te maken met bijvoorbeeld je iPhone.

Het principe lijkt een beetje op Google Streetview. Je kunt je eigen omgeving vanaf een vast punt geheel vastleggen. Wil je bijvoorbeeld naast de Eiffeltoren ook de omgeving fotograferen? Dan kan dat heel gemakkelijk met de gratis te downloaden Photosynth app. Je fotografeert naast alle objecten op ooghoogte, óók de lucht en de grond. Zo kun je later de gehele omgeving op een interactieve manier nog eens terugkijken.

Photosynth app - Preview

Maak een ‘Full-sphere panorama’

De Photosynth app beschikt over een innovatief systeem waarbij de foto’s die je met je smartphone maakt, snel aan elkaar worden geplakt. De gehele ruimte om je heen verdeel je als het ware in losse vlakken, waarbij je ieder vlak in willekeurige volgorde kan fotograferen. Alle losse foto’s worden in de volgende stap aan elkaar ‘gestitched’. Het resultaat is een interactieve panorama. Met interactief wordt bedoeld dat je de foto van links naar rechts én van boven naar onder kunt bekijken. Dit doe je door met je vinger over het touchscreen heen te ‘swipen’. Een ‘full-sphere panorama’ met immersive viewer, zoals Photosynth dit noemt. Bekijk hier een voorbeeld.

Photosynth app

Foto’s delen: Photosynth online community

Photosynth heeft bij de laatste updates verschillende sociale functies geïntegreerd. Je kunt nu je panorama foto’s delen via e-mail of op je eigen website of blog plaatsen. Als je de foto’s op de gratis Photosynth.net service bewaart, kun je ze vanaf daar delen via Facebook en Twitter. Een simpele 2D panorama kun je ook opslaan in de fotomap op je telefoon. Daarnaast kun je jouw panorama’s delen met de zoekmachine Bing. Zo kan een groot publiek jouw panorama’s te zien krijgen op Bing Maps of in de Bing zoekresultaten.

Photosynth.net heeft zelf ook een sociale community. Nadat je een account aangemaakt hebt kun je al jouw panorama’s delen met andere leden. Het is een plek waar je jouw kijk op de wereld kan delen en inspiratie van andere enthousiaste gebruikers kan opdoen. Je kunt het werk van anderen ‘liken’, delen of reacties achterlaten. Geef je foto’s tags zodat onderwerpen beter door anderen gevonden kunnen worden. Via je nieuwsfeed kun je bijhouden welke activiteiten jij en degene die je volgt hebben uitgevoerd.

Photosynth software

Photosynth software voor gebruik met spiegelreflex-/compactcamera

Na de eerste twee mobiele technologieën (originele synth en stitch panorama’s) hebben de ontwikkelaars van Photosynth ook nog een ander programma ontwikkeld. Deze nieuwe software is gemaakt voor de computer en daarom geschikt voor het gebruik met je spiegelreflex- of compactcamera. Het bevat 4 basis fotografietechnieken die je een mooie 3D ervaring geven als je deze goed uitvoert. Dit zijn de: spin, walk, panorama en wall. Bekijk hier de uitleg en video’s van deze methodes.

Photosynth AppConclusie

De Photosynth app is heel erg handig voor het maken van ruimtelijke 360 graden foto’s. Het is een leuke toevoeging op de standaard panorama functie die op de meeste smartphone’s zit. De resultaten zijn echter niet altijd even mooi. Bewegende objecten kunnen voor vreemde vervormingen zorgen en de overgangen van de foto’s zijn niet altijd naadloos. Door verschillende belichtingen kunnen er vreemde contrasten op de panorama ontstaan. Het vergt daarom wel wat oefening maar het is zeker een leuke app om mee te spelen. Sommige resultaten zijn namelijk erg inspirerend. Bekijk hier wat mooie voorbeelden!

App Photosynth

Specificaties
– De Phosynth app is gratis
– Ontwikkelaar: Microsoft Corporation
– Beschikbaar voor Windows Phone 7.5 en hoger, iPhone 3GS en hoger en iPod Touch 4
– Ook geschikt voor tablets met camera
– Grootte: 6.5 MB
– Taal: Engels

© De foto´s in dit artikel zijn eigendom van Photosynth

Delen

Op Fotograferenopreis.nl vind je alles over reisfotografie. Laat je inspireren door leuke reisreportages, bekijk onze product reviews en leer met onze tutorials nog meer over fotobewerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *