Review: DeLock CF adapter voor SD geheugenkaartjes

Veel professionele spiegelreflexcamera´s zijn uitgerust met een zogenoemde CF sleuf. Dat betekent dat je in deze camera´s alleen CompactFlash geheugenkaartjes kan gebruiken.

Deze memory cards zijn aan de grote kant, voelen stevig aan en zijn over het algemeen zeer snel in het wegschrijven van foto´s en video´s. Een nadeel is echter dat ze over het algemeen vrij prijzig zijn. Een CompactFlash geheugenkaartje kost in verhouding met een SD kaartje al snel het driedubbele.

In veel nieuwe spiegelreflexcamera´s vind je daarom steeds vaker een extra sleuf voor SD kaartjes. Zo ondersteunt de nieuwe Canon 5d Mark III tegenwoordig CompactFlash kaartjes én SecureDigital geheugenkaartjes. Toch zijn er nog genoeg professionele camera´s die deze mogelijkheid niet aanbieden.

Delock CF/SD adapter

Zelf kocht ik enige tijd geleden een nieuwe camera. Na jarenlang flink geïnvesteerd te hebben in héél veel snelle SD kaartjes, waren ze nu in een keer nutteloos geworden. Mijn nieuwe camera ondersteunde namelijk alleen maar CompactFlash kaartjes. En aangezien ik graag heel veel gigabytes meeneem op reis, stond ik nu een beetje voor een dilemma.
Ik kon natuurlijk honderden euro´s uitgeven aan nieuwe, snelle CompactFlash kaartjes maar ik kon ook kiezen voor een CF adapter. Ik koos voor het laatste en schafte de Delock CF adapter aan voor SD/SDHC geheugenkaartjes.

delock_cf_adapter_package

Deze ´converter´ koop je al voor iets minder als €30,- en is o.a. te koop bij Bol.com. Het principe is heel eenvoudig: je stopt een SD kaartje in de CF adapter en vervolgens stop je het geheel in je camera. De camera ziet het kaartje als een gewone CompactFlash kaart en daarom kun je de SD kaart die je erin stopt gewoon gebruiken voor het opslaan van foto´s en video´s.

De overdrachtssnelheid is afhankelijk van de SD geheugenkaart die wordt gebruikt. Zelf merkte ik niks van een snelheidslimiet. Je kunt dus heel gemakkelijk al je SD kaartjes gebruiken in een camera die daar eigenlijk niet geschikt voor is.

Een voordelige optie dus en bovendien kun je een SD geheugenkaartje ook vaak uitlezen met een cardreader in je computer of laptop. Met een CompactFlash kaartje is dat in de meeste gevallen niet mogelijk, omdat die veel groter zijn en die optie meestal niet in de ingebouwde cardreader zit. Met deze adapter kan het voor beide.

DeLock CF adapter in combinatie met Eye-Fi SD kaartjes

Het draadloos wegschrijven van foto´s is tegenwoordig al met veel camera´s mogelijk. Maar als je deze functie niet in je camera hebt zitten, dan kan dit alsnog. Tegenwoordig kun je namelijk met behulp van zogenoemde Eye-Fi SD kaartjes een WIFI verbinding maken tussen je camera en je computer, laptop of tablet. Zo kun je de foto´s die je maakt gelijk wegschrijven naar je device, zonder het gebruik van kabels. Heel erg handig en makkelijk!

Heb je echter een camera die alleen CF geheugenkaartjes ondersteunt en deze handige functie niet ingebouwd heeft? Dan kun je ook daarvoor de DeLock CF adapter gebruiker. Met de Canon 5D Mark II schijnt deze combinatie bijvoorbeeld heel goed te werken. Succes is echter niet gegarandeerd! Er zijn namelijk ook berichten van gebruikers waarbij deze combinaties niet werkte. Test het product dus eerst in de winkel als je het in combinatie met een Eye-Fi SD kaart wilt gebruiken.

Alleen geschikt voor CompactFlash type 1

De DeLock CF/SD adapter is een CompactFlash type II kaart. Dat betekent dat je deze dus ook alleen kan gebruiken in camera´s die dat ondersteunen. De CompactFlash type I kaart is namelijk 3.3 mm dik in plaats van de 5 mm dikke type II kaart. In een camera die alleen CF Type I ondersteunt, zou deze DeLock adapter te dik zijn. Controleer dus van tevoren of jouw camera een CompactFlash type II geheugenkaart ondersteunt.

cf_types

Conclusie

De Delock CF/SD adapter is ideaal voor iedereen die goedkopere SD kaartjes wil gebruiken in een camera waar eigenlijk alleen maar CompactFlash kaarten in kunnen. Het kaartje ziet er degelijk en betrouwbaar uit. Het is een simpel, zeer handig product wat precies doet wat het moet doen. Een aanrader dus!

Op zoek naar een ander type SD-kaart? Kijk dan ook eens op Sdkaart-verkoper.nl.

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

4 Comments

 1. Jorn Kielman Reageren

  IHoi Denise,

  k heb een D700 en zou graag een eye fi gebruiken. Nu begrijp ik dat de CF adapter niet in de Nikon D700 past van eye-fi. Weet jij misschien hoe ik dit kan oplossen? Wij willen namelijk wel met eye fi werken. We hadden een D200 en die CF adapter paste er wel gewoon in.

  Alvast bedankt!

  Jorn Kielman

 2. Arjan van der Veer Reageren

  Hallo,

  Inmiddels heeft DeLock ook een CF I adapter op de markt gebracht. Deze past perfect in de D700. Wel een “nadeeltje” is dat in deze adapter weer uitsluitend MICRO-sd kaartjes gaan.

  M.v.g.
  Arjan

 3. mark Reageren

  Hallo,

  doe ik iets verkeerd? de snelheid van de adapter is vele malen lager dan van mijn kaartje in de camera en met een USB 3 card reader. schrijven is maar 25% van de gemeten snelheid (niet opgegeven snelheid)
  Lezen gaat niet meetbaar langzamer dan zonder de adapter.

  groet Mark

  1. mark Reageren

   dom dom dom, ik lees net ook bij de specificaties van de kaart dat de schrijf snelheid ook maar maximaal 25MB per seconden is.
   Pas je de tekst in het stukje aan aub?

   met vriendelijke groet Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *