Tempels fotograferen in Bangkok, zo doe je dat!

Voor velen betekent Thailand de eerste ontmoeting met Azië en dat is niet voor niets. Dit fotogenieke land is namelijk ontzettend veelzijdig en is daarom erg in trek bij menig reiziger. Van de jungles vol met wildlife, naar de mooiste eilanden, om vervolgens weer terug te keren naar de bruisende straten van Bangkok. Na een rondreis door Thailand kom je gegarandeerd terug met een aantal geslaagde fotoreportages!

Voor de meeste reizigers begint een reis door Thailand in Bangkok. In deze broeierige metropool is genoeg te doen om je een aantal dagen kostelijk te vermaken. En bij een verblijf in deze wereldstad hoort natuurlijk ook een bezoekje aan minstens één van de velen tempels die deze stad rijk is. Bezoek het gigantische tempelcomplex van Grand Palace, loop langs de tempel van de liggende Boeddha (Wat Pho), neem een kijkje bij de Smaragdgroene Boeddha of vaar over de Chao Phraya rivier naar de imposante Wat Arun tempel.

Bij de verschilende tempelcomplexen kom je ogen te kort. Glinsterende gouden daken, talloze boeddha’s en prachtig versierde tuinen. Een waar paradijs voor fotografen, maar het blijft een uitdaging om al dat moois ook daadwerkelijk goed in beeld te brengen. Daarom hier 5 praktische tips voor het fotograferen van tempels in Bangkok.

tempels-bangkok-thailand-1

tempels-bangkok-thailand-5

1. Houd je aan de regels

Als je een ander land bezoekt is het belangrijk dat je je aan de regels houdt en respect hebt voor de cultuur en de tradities die daarbij horen. Controleer dus altijd van tevoren of je ergens wel of niet mag fotograferen. In Bangkok mag je bijvoorbeeld wel op het tempelcomplex van Grand Palace fotograferen, maar niet binnenin de tempels zelf. In sommige tempels mag het wel, maar daar is het dan weer niet toegestaan om gebruik te maken van een flitser. Meestal staat dit duidelijk bij de ingang aangegeven, maar het even controleren van tevoren kan natuurlijk geen kwaad.

tempels-bangkok-thailand-10

tempels-bangkok-thailand-7

2. Neem de juiste spullen mee

Bedenk van tevoren goed welke cameraspullen je mee wilt nemen. Als je alles goed in beeld wilt brengen is het verstandig om een groothoeklens mee te nemen. Ook een degelijk statief mag eigenlijk niet ontbreken, al kun je voor een stabiele ondergrond ook gebruik maken van een muur of een hek. Met een polarisatiefilter kun je de vele glinsteringen van de gouden decoraties wegfilteren en een grijsverloopfilter kan op zonnige dagen handig zijn voor wat meer contrast in de wolken. Pak je tas weloverwogen in zodat je niet met teveel bagage door de stad hoeft te slenteren.

tempels-bangkok-thailand-11

3. Omzeil de toeristen

Dat je niet de enige toerist bent die al dat moois wilt aanschouwen, merk je snel genoeg als je de poorten van het Grand Palace doorloopt. En tussen al die hordes met toeristen kan het nogal lastig zijn om mooie plaatjes te schieten. Loop dus weg van de massa en ga op zoek naar een wat rustigere plek. Gebruik desnoods een langere sluitertijd in combinatie met een stevig statief. Op die manier kun je de mensen die door je beeld lopen wegfilteren.

Het beste kun je de verschillende tempels in Bangkok zo vroeg mogelijk in de ochtend bezoeken. Ook in de namiddag is het vaak wat rustiger. Vanaf een afstand kun je tijdens het gouden uur ook prachtige overzichtsfoto´s maken. Vooral de Wat Arun tempel die aan de Chao Phraya rivier ligt, is tijdens zonsopkomst en zonsondergang bijzonder fotogeniek!

tempels-bangkok-thailand-2

tempels-bangkok-thailand-3

4. Creatief kaderen

Probeer tijdens je stadssafari in Bangkok te voorkomen dat je standaardplaatjes gaat schieten. Ga dus op zoek naar interessante kaders, leuke doorkijkjes en durf te variëren met perspectieven. Maak foto´s vanaf een verhoging of schiet ze juist vanaf de grond. Dit maakt de foto soms net wat interessanter. Rondom de tempels vind je vaak mooie deuren en gangen met decoratieve ornamenten. Gebruik deze als doorkijkjes en experimenteer met de scherptediepte.

tempels-bangkok-thailand-12

tempels-bangkok-thailand-4

5. Maak een fotoserie

Om te voorkomen dat je thuis komt met alleen maar foto´s van de grote liggende Boeddha, is het verstandig om van tevoren even een plan de campagne te maken. Bedenk voor jezelf wat je wilt fotograferen, hoe je dat in beeld wilt brengen en op welk tijdstip je de foto´s het beste kan gaan schieten. Probeer een complete serie te maken met een verscheidenheid aan beelden. Wissel overzichtsfoto´s af met detailfoto´s en probeer ook wat interessante portretten te schieten. Dan weet je zeker je met een interessante reportage naar huis gaat!

tempels-bangkok-thailand-9

tempels-bangkok-thailand-8

Visum nodig?

Vlieg je binnenkort naar Thailand en heb je plannen om hier langere tijd te verblijven? Voor reizen langer dan 30 dagen heb je een visum nodig. Online kun je gemakkelijk en snel een visum voor Thailand aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij E-visums. Zij kunnen je helpen bij complexe situaties en verdere vragen rondom het aanvragen van een visum voor Thailand.

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *