Wonen in een schoenendoos

Hong Kong telt ruim 7 miljoen inwoners en dat betekent dat er ongeveer 6400 mensen per vierkante meter wonen. Niet heel vreemd dus dat het district Mong Kok ook wel bekend staat als de drukst bevolkte plek ter wereld. Hier wonen maar liefst 130.000 mensen per km².

Dat het land lijdt aan woningnood zal dus niemand verbazen. Daarbij komt ook dat de huurprijzen sinds 2009 zijn verdubbeld en de verdeeldheid tussen arm en rijk steeds groter wordt in Hong Kong. Minder bedeelde burgers wonen in minuscule woningen of leven soms zelfs in een kooi van anderhalve vierkante meter.

Voor de buitenwereld en de toeristen lijkt Hong Kong vaak een welvarende metropool vol met wolkenkrabbers. De beelden achter deze gebouwen zijn echter schrijnend.

Fotograaf Benny Lam laat met zijn serie ‘Life in a shoebox’ zien hoe ruim 280.000 Hong Kongers leven. De foto’s zijn van bovenaf gemaakt en tonen het totale vloeroppervlak.

Life in a shoebox - Benny Lam

Dit gezin bestaat uit vier personen. Ze leven in een ruimte die niet groter is als 8 m². De kinderen maken noodgedwongen hun huiswerk in bed en slapen tussen het speelgoed.

Life in a shoebox - Benny Lam

In deze minuscule woningen wordt er ook gekookt. De kans op brand wordt hierdoor nog groter.

Life in a shoebox - Benny Lam

Deze man wast zijn kleren in een emmer en hangt het in zijn kleine kamer op om te drogen.

Life in a shoebox - Benny Lam

Deze vrouw leeft letterlijk in haar keuken. Haar bed staat tussen de potten en pannen.

Life in a shoebox - Benny Lam

De inwoners moeten slim omgaan met de ruimte die ze hebben. Door schappen op te hangen creëren ze meer opslagruimte.

Life in a shoebox - Benny Lam

Sommige appartementen worden door meerdere mensen bewoond. Omdat er vaak maar ruimte is voor één bed werken en slapen ze in shifts.

Life in a shoebox - Benny Lam

De gebouwen worden vaak slecht of helemaal niet onderhouden. Dit brengt veel gevaren met zich mee.

De gevaren van deze appartementen

Eén woning wordt vaak opgedeeld tot meerdere appartementen. Deze leefruimtes worden slecht onderhouden en de kans op brand is zeer groot. Wall St Journal reports laat met onderstaande plattegrond zien wat de gevaren zijn van deze appartementen.

De gavaren van opgedeelde appartementen in Hong Kong

Leven in een kooi

Dat het nog erger kan bewijst fotograaf Vincent Yu wel. Hij maakte een serie over de barre leefomstandigheden van veel senioren die leven in zogenoemde ´kooiwoningen´.

Kooiwoning in Hong Kong

De 77-jarige Yeung Ying Biu zittend in zijn kooi.

Kooiwoning in Hong Kong

Yeung Ying Biu (77) eet voor zijn kooi van anderhalve vierkante meter.

Kooiwoning in Hong Kong

De 62-jarige Cheng Man Wai klimt naar zijn kooi.

Kooiwoning in Hong Kong

De 62-jarige Cheng Man Wai slaapt in zijn kooi.

Kooiwoning in Hong Kong

Er is weinig privacy en het is er vaak rumoerig.

Tot slot laat onderstaande documentaire van Journeyman Pictures, nogmaals zien hoe schrijnend en gevaarlijk de leefsituatie van veel Hong Kongers daadwerkelijk is.

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *