Zo vertel je verhalen met jouw foto’s!

Als je de Inca Trail hebt gelopen, de Alpen getrotseerd of een zeeleeuw hebt geknuffeld dan wil je dat natuurlijk ook vastleggen. Maar hoe maak je nu een foto die jouw ervaring echt in beeld brengt? Ik geef je 5 tips die helpen om in 1 shot niet alleen het beeld maar ook het verhaal vast te kunnen leggen. 

1. Verander je perspectief

Verander het perspectief van je foto en creëer een totaal ander beeld. Fotografeer bijvoorbeeld eens van bovenaf of neem een object mee in de foto waar je op dat moment zelf in zit zoals een boot of auto. Door te spelen met perspectief kun je leuke effecten bereiken en breng je de ervaring vaak beter in beeld.

reisfotografie-tips

2. Neem een kijkje in de keuken

Je reis wordt interessanter als je verder kijkt. Achter en onder de kraampjes van een lokale markt zie je totaal andere dingen. En als je de mooi gedekte tafels in het restaurant hebt vastgelegd, mag je misschien ook een kijkje nemen in de keuken waar de ‘mama’ van de familie met kleurige en geurige ingrediënten jouw maal staat te bereiden. Jammer dat er nog geen aromafotografie is, maar als je later de beelden ziet dan loopt het water je vast alweer in de mond.

reisfotografie-food

3. Focus op detail

Probeer jouw indruk van een bepaalde plek vast te leggen op beeld. Dit kan je doen door niet hele gebouwen of pleinen vast te leggen, maar juist datgene te fotograferen wat jij bijzonder vond aan die plek. Dit kan de zwerver zijn op de hoek van het plein of een paar spelende kinderen. Op deze manier kan je met je foto’s hetzelfde gevoel oproepen als het moment waarop je hem nam en kunnen je familie en vrienden zich ook beter inleven in het moment.

reisfotografie

4. Laat iemand je fotograferen

Onlangs heb ik een blog geschreven over hoe je de perfecte selfie kan maken maar er zijn meer manieren om jezelf vast te leggen op reis. Een selfie vertelt namelijk niet altijd het juiste verhaal aangezien je jezelf er in de meeste gevallen lachend en van de goede hoek op zal zetten. Merk je dat je echt overweldigd wordt door een plek, vraag dan aan een omstander of hij/zij dát moment kan vastleggen. Jouw houding en/of blik geeft de foto zoveel meer dan alleen het natuurschoon.

fotografie-tips

5. Toon actie door beweging

Vaak worden bewogen foto’s bestempeld als ‘mislukt’ maar bewogen foto’s kunnen juist zorgen voor een mooie actie-foto. Met een relatief lange sluitertijd kan je bijvoorbeeld zorgen voor een wat mistachtig effect waardoor beweging op een bijzondere manier kan worden vastgelegd.

stadsfotografie

Lang nagenieten

Je kan het langst van je reis nagenieten door mooie foto albums maken. Ben je een echte globetrotter en dus regelmatig op pad? Maak dan een jaarboek aan het einde van het jaar in plaats van meerdere foto albums. Zo kan je weer even wegdromen naar een aantal reizen die je maanden geleden hebt gemaakt. Gemakkelijk om aan andere te laten zien en voordeliger door ze te bundelen! Vervolgens maak je natuurlijk weer een bucketlist voor het komende jaar!

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *