6  tips voor het maken van een mooi fotoboek

Heb jij tijdens je vakantie geweldige foto’s gemaakt en wil je hier een fotoboek van maken voor vrienden en familie? Lees dan snel even verder en maak – super eenvoudig – een tastbare herinnering van je vakantie. Ook de toekomstige generaties zullen hier van genieten. Tegenwoordig kun je dit online heel eenvoudig doen met behulp van een doe-het-zelf editor waarmee een fotoboek maken nog nooit zo eenvoudig is geweest.

Ga dus snel aan de slag en maak een fotoboek van bijvoorbeeld een wintervakantie naar Australië, die skivakantie naar Oostenrijk of je cruise door het Caribische gebied. Waar je ook geweest bent, met onderstaande tips geniet je nog langer van de mooie foto’s die je gemaakt hebt. 

Volg deze 6 stappen om een fotoboek te maken:

  1. Voeg al je foto’s samen in één map op je computer, laptop, tablet of telefoon. Dat is het eerste wat je doet. Geef dit mapje de naam van de bestemming met de datum of kies voor een andere manier van archiveren. Hierin plaats je alle foto’s van je reis. Vervolgens maak je een kopie van deze map voor het fotoboek. Dit doe je om te voorkomen dat je de originele foto’s bewerkt of verwijderd.  Verwijder vervolgens handmatig alle onscherpe wazige foto’s en de foto’s waar iemand zijn ogen dicht heeft of de andere kant op kijkt. Verwijder ook de dubbele foto’s en de foto’s die je sowieso niet in het fotoboek wilt hebben.

  2. Vertellen je foto’s een verhaal? Is het verhaal chronologisch? Begin dan met de foto’s van de reis er naartoe, gevolgd door foto’s van de dagen dat je op reis was.

  3. Je kunt ook met thema’s werken. Bijvoorbeeld door foto’s van bepaalde personen, activiteiten of plaatsen te bundelen. Het kan zelfs op kleur! Er zijn eindeloze manieren om je afbeeldingen te groeperen. Als je regelmatig op deze manier een fotoboek maakt, verandert waarschijnlijk de manier waarop je fotografeert. Je verscherpt dan de focus op datgene waar je naar op zoek bent.

  4. Schrijf iets! Ja, een foto zegt meer dan duizend woorden, maar je hebt al die ruimte in je fotoboek, dus waarom zou je het niet gebruiken? Geef een korte introductie of bijschrift – wie is wie in dat familieportret, van links naar rechts? Wat was dat recept voor dat lekkere Griekse gerecht? Wat is de naam van dat romantische strand waar jij en je lover naar de zonsondergang keken? Welke berg heb je geskied? Schrijf het allemaal op in een tekstbestand en plaats dat in dezelfde map als je foto’s. Daarna kun je gemakkelijk de tekst in het boek knippen en plakken, als je eenmaal de foto-indeling hebt gemaakt.

  5. Kies het juiste formaat fotoboek: boeken zijn er in alle maten, in hardcover en zacht. Softcover is vaak wat goedkoper en waarschijnlijk prima voor een vakantieboek. Maar een hardcover kan uw boeken een duurzamere kwaliteit geven. Een liggend fotoboek is handig voor het showen van landschappen en een staand fotoboek is praktisch voor het tonen van portretten. Maar het formaat dat het meest compatibel is met alles is een vierkant fotoboek.

  6. Print één fotoboek als proefdruk, voordat je een heleboel boeken bestelt voor je reisgenoten. Dit wordt je “proefboek”. Je kunt het in je hand houden, de kleur, de lay-out bekijken en ervoor zorgen dat er geen foutjes meer in zitten. Laat het aan een paar mensen zien en vraag naar hun mening. Als je tevreden bent of enkele wijzigingen hebt aangebracht, dan kun je doorgaan en zoveel bestellingen plaatsen als je nodig hebt. Veel succes!
Delen

Op Fotograferenopreis.nl vind je alles over reisfotografie. Laat je inspireren door leuke reisreportages, bekijk onze product reviews en leer met onze tutorials nog meer over fotobewerking.

One Comment

  1. Ivan Reageren

    Je tips over het samenstellen van een fotoboek heb ik met veel interesse gelezen. Het is een prachtige bestemming voor alles wat in de gallery van je telefoon staat en dat je niet weg wil gooien. In bepaalde gevallen is een zelfgemaakt fotoboek ook een geslaagd geschenk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *