Met een drone vliegen in China? Hier moet je rekening mee houden!

China staat bekend als een streng land met veel regeltjes en voorschriften. Vandaar dat wij regelmatig de vraag krijgen of je in China met een drone mag vliegen. Het antwoord is simpel: Ja, het mag! Maar er zijn uiteraard wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en houd je aan de regels.

China heeft alle drone-voorschriften laten opnemen door de Civil Aviation Administration of China; oftewel de CAAC. Dit is de luchtvaartdienst van het Chinese ministerie van Vervoer. De dienst houdt toezicht op de burgerluchtvaart en voert onderzoeken na ongelukken en incidenten uit. Daarnaast zien ze ook toe op het gebruik van drones. Aan de hand van de voorschriften van het CAAC, kunnen we dus antwoord geven op de volgende vragen:

Hoe ver mag je met een drone vliegen in China?

Zoals bijna overal op de wereld, moet je drone altijd in de Visual Line of Sight zijn. In andere woorden, je moet je drone ten alle tijden kunnen zien tijdens het vliegen. De maximale afstand mag niet groter zijn dan 500 meter. Deze afstand zul je zelden halen als je een kleine drone hebt, omdat die vaak op veel kortere afstanden al niet meer zichtbaar zijn.

Hoe hoog mag je met een drone vliegen in China?

Je mag, net als in Nederland, met een gewone consumenten drone niet hoger dan 120 meter vliegen in China. De meeste drones (zoals die van DJI) hebben al een automatische begrenzer voor deze hoogte. Wil je hoger vliegen? Dan heb je een licentie van de CAAC nodig.

Waar mag je wel en niet met een drone vliegen in China?

Met een drone mag je nooit in de buurt van vliegvelden en militaire gebieden vliegen. Die regels gelden natuurlijk ook in China. Daarnaast zijn Beijing (binnen de 6th Ring Road) en Xinjiang verboden terrein. De populaire drones van DJI houden automatisch rekening met No-Fly zones en zullen dit dus ook aangeven. Er zijn gevallen bekend dat reizigers hun drone niet de lucht in kregen bij de Chinese muur, maar in principe zou het wel mogelijk moeten zijn. Doe dus goed research, check van tevoren de No-Fly zone kaart en houdt je drone bij twijfel aan de grond. Het beste kun je je drone op een rustige plek, zonder al teveel publiek omhoog laten.

Tegen betaling een professionele drone video maken. Mag dat in China?

Als je met een commercieel doel, met een drone in China wilt vliegen, heb je een CAAC licentie nodig. Tegen betaling een drone video maken, of beelden voor doorverkoop maken mag dus niet zomaar.

Hoeveel mag de drone wegen?

Alle drones die meer dan 250 gram wegen moeten in China geregistreerd worden. In de praktijk zul je dus vrijwel iedere drone bij aankomst moeten registreren. Er zijn namelijk maar weinig drones die minder wegen dan 250 gram. Voor het registreren heb je wel een Chinese simkaart nodig, deze kun je veelal bij aankomst op de luchthaven kopen. Je moet namelijk een Chinees mobiel nummer koppelen aan je drone. Op de website van het CAAC kun je met dit mobiele nummer een account aanmaken en een QR code printen die je vervolgens onderop je drone moet plakken. Let op: de website is volledig in het Chinees dus een beetje hulp van Google Translate kan geen kwaad. Is je drone zwaarder dan 7 kilo? Dan moet je een officiele licentie aanvragen bij het CAAC.

Drone mee in de koffer of in je handbagage?

Om er zeker van te zijn dat je drone aankomt in China, stop je hem uiteraard in je handbagage. Belangrijk om te weten is dat de batterij van een drone, altijd meegenomen moet worden in de handbagage. Deze dient dan ook in een zogenaamde ‘LiPo bag’ vervoerd te worden. Dit is een zakje gemaakt van brandvertragend materiaal. Gezien de hoge capaciteit van drone accu’s is dit bij vele luchtvaartmaatschappijen zelfs verplicht. De reden dat de batterij mee moet in je handbagage is omdat er dan direct gehandeld kan worden mocht de batterij om wat voor reden dan ook smelten of vlam vatten.

Let op: Check altijd even of de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt het meenemen van drones ook daadwerkelijk toestaat.

Moet je je verplicht verzekeren als je met een drone vliegt?

Een aansprakelijkheidsverzekering (bij niet-commercieel gebruik) is niet verplicht maar wel aan te raden. Hiermee verzeker je jezelf in het geval van schade aan derden.

Vergeet je visum niet!

Drone ingepakt? Dit lijstje met regels uitgeprint? Tijd om je koffers in te pakken! Vergeet echter niet je visum voor China te regelen. Een normaal visum voor China kun je gemakkelijk online aanvragen, maar je moet wel op tijd zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij E-visums tot 10 dagen voor vetrek. Je levert bij hun gewoon alle benodigde gegevens digitaal aan. Je moet dan wel met minimaal 2 personen reizen. De kosten van een gewoon visum voor China bedragen € 126,55 per persoon. Dit is inclusief verzending en consulaire kosten. Met dit visum mag je tot maximaal 21 dagen in China verblijven.

Verblijf je korter dan 144 uur in China? Dan kun je in de meeste grote steden een gratis China Transit visum aanvragen. Dit kan gewoon op de luchthaven.

Delen

Christiaan Rijnhart houdt van zon, witte stranden en helderblauw water. Met zijn voorliefde voor mooie auto's is hij graag op de weg te vinden. Sinds 2017 test hij wereldwijd de leukste gadgets uit voor Fotograferenopreis.nl. Een beetje avontuur gaat hij niet uit de weg en met zijn spiegelreflexcamera en drone legt hij alles vast op beeld.

2 Comments

  1. Silvano Berkhof Reageren

    Hi Christiaan,

    Goed artikel hierboven met genoeg informatie!
    Ik reis aankomende 2 Januari voor, werk naar China en kom er meerdere keren per jaar. Nu wilde ik eigenlijk mijn Mavic air meenemen omdat ik een tussenstop heb bij de Chinese muur. Ik vlieg met Xiamen/China eastern en KLM, weet niet of jij ervaring hebt met 1 van deze vliegmaatschappijen?
    Nu lees ik veel over het registreren van de drone om hem mee te nemen naar China. Ik heb zelf geen chinees nummer maar heb wel chinese contact personen, kan ik het telefoonnummer van hen gebruiken om hem te registreren? En levert dit geen problemen op met het vliegen ivm mijn eigen nummer?
    Hoop dat jij mij wat informatie kan geven?

    Alvast bedankt en een fijne kerst!
    Groetjes Silvano.

    1. Redactie Reageren

      Hallo Silvano,

      Dank voor je bericht! Ik hoop dat ik je vragen enigszins kan beantwoorden. Wij zijn zelf afgelopen november met Xiamen Airlines naar Xiamen gevlogen en een dag later doorgevlogen naar Bali. Xiamen Airlines deed niet moeilijk over de drone en deze mocht gewoon mee het vliegtuig in. De accu’s dienen wel apart in een Lipo zakje vervoerd te worden. De kans is anders aanwezig dat deze niet mee mogen in het vliegtuig. Dit type accu moet trouwens sowieso mee in je handbagage. Het viel mij op dat ze op het vliegveld van Xiamen erg streng controleerde of alles netjes was verpakt en of de vermogens van alle batterijen die ik mee had (dus ook powerbanks) binnen de limiet vielen. Ik zou je daarom aanraden om zoals gezegd de accu’s in een Lipo zak te vervoeren, de contactpunten van de batterijen met isolerend tape af te plakken en wanneer mogelijk, met half geladen accu’s te reizen.

      Zelf heb ik mijn drone niet geregistreerd voor ons bezoek aan China maar ik wist bij voorbaat al dat ik hem niet ging gebruiken (ivm de beperkte tijd en omdat we alleen in de stad waren). Toch is het wellicht niet onverstandig om hem wel te registeren. (ook omdat hier verder geen kosten of langdurige processen aan zijn verbonden) Aangezien je al een Chinees contactpersoon hebt maakt dat het al een heel stuk makkelijker. Wellicht had je deze site zelf al gevonden maar hier staat stap voor stap uitgelegd waar je moet klikken: https://www.travelchinacheaper.com/flying-drone-china-regulations

      Meer van het registratieproces (en of dit een issue is met de telefoonnummers) zou ik niet durven te zeggen. Ik heb een aantal fora doorgespit maar ik lees eigenlijk niks over mensen die problemen hebben gehad.

      Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande. Alvast een fijne reis gewenst en wellicht kan je ons achteraf verblijden met wat meer info over het vliegen in China met een drone!

      Groetjes, Christiaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *