Sneeuwlandschappen zijn misschien wel één van de mooiste landschappen om te fotograferen en dan ook erg geliefd om vast te leggen. Maar er komt heel wat bij kijken om goede foto’s te kunnen maken in de sneeuw. Hoe bereid je je het beste voor op fotograferen in de sneeuw?
Extra batterijen of accu
Door de kou zullen de batterijen of accu van je camera sneller leeg raken dan normaal, ook wanneer je je camera amper gebruikt. Neem daarom altijd extra batterijen of een extra accu mee wanneer je foto’s gaat maken in de sneeuw. Als je batterij leeg is, kan het ook helpen om ze even op te warmen, door warm te wrijven tussen je handen of tegen je huid te houden. Dat is vaak voldoende om toch nog een paar mooie foto’s te kunnen maken.
LCD-scherm en de kou
Niet alleen je batterijen lijden onder de kou, ook je LCD-scherm. Hoe kouder het wordt, hoe minder functioneel je LCD-scherm wordt. Deze kan langzamer worden, de kleuren minder precies weergeven, of in het ergste geval soms helemaal niet meer werken. Gelukkig kun je je hierop voorbereiden! Bepaal vooraf met welke instellingen je ongeveer wilt fotograferen en stel deze alvast in voordat je de kou ingaat. Pas ook op met ademwolkjes, want je warme adem gaat in de kou al snel bevriezen waardoor er een ijslaagje op je LCD-scherm komt. Gebruik je LCD-scherm dus zo min mogelijk in de kou, want dit zorgt er ook voor dat je batterij langer mee gaat.
Extra lange camerariem
Test ruim voordat je op pad ook of de camerariem waarmee je de camera normaal om je nek hangt, lang genoeg is om over je winterkleding heen te hangen. Door de vele lagen kleding die je aan hebt, kan het zomaar zien dat je normale camerariem te kort is en het is niet handig om je camera de hele tijd in je hand te moeten houden. Je handen worden dan sneller koud en het is gevaarlijk, omdat je jezelf niet op kunt vangen bij een val en je camera ook stuk kan gaan.
Draag de juiste kleding
Niet alleen je camera en de instellingen moeten goed voorbereid zijn op de kou, jij zelf ook! Vaak sta je lang buiten om mooie plaatjes te schieten. Afhankelijk van hoe koud het is in het gebied waar je gaat fotograferen, moet je de juiste kleding aantrekken. Trek kleding in meerdere lagen aan, door de lucht tussen de verschillende lagen kan je jezelf langer warm te houden.
Het is ook aan te raden om de juiste rugzak, een warme fleece of trui, een waterdichte jas en stevige wandelschoenen mee te nemen. Dit is de basisuitrusting voor een wandelavontuur in koude gebieden. Zorg ook dat de rest van je lichaam goed warm blijft, met name je voeten koelen stel af. Waarom onze voeten sneller koud zijn is niet altijd duidelijk. Wel is zeker dat een verslechterde bloedcirculatie en bepaalde hormonen voor dit fenomeen zorgen. Draag daarom speciale wandelsokken, deze sokken hebben een goede vochtafvoer waardoor er een minimale afkoeling van de huid is.
Maar ook een thermische lange onderbroek, een winddichte broek met fleece en goede schoenen zorgen ervoor dat je langer warm blijft. Tot slot zijn goede handschoenen natuurlijk ook onmisbaar om goed te kunnen fotograferen. Test bij het kopen van handschoenen of het lukt om je veters er mee te strikken, dan lukt fotograferen waarschijnlijk ook!
Cameratas
Het hebben van een goede cameratas is erg handig, vooral als je weer naar binnen gaat. Door het grote temperatuurverschil zal je camera meteen beslaan. Stop je camera dus in een goede cameratas voordat je weer binnen loopt. Laat de tas dicht, totdat deze weer is opgewarmd. Zo voorkom je dat je met een drijfnatte camera zit en er condensvorming optreed.
Met deze tips ben je in ieder geval goed uitgerust en helemaal klaar om in de sneeuw te gaan fotograferen. Collega fotograaf Verbruggen deelde op Zoom.nl nog wat goede fotografie tips voor winterse landschappen. In dit artikel worden niet alleen praktische tips gegeven over alles wat je mee moet nemen tijdens een reisje naar de sneeuw. Have fun!
Goede tips inderdaad. Ik fotografeer wel eens als het koud is, maar het is hier dan niet zo héél koud. Wat ik mis in je verhaal zijn camera-instellingen en iets over kleurtemperatuur/witbalans. Als je in RAW fotografeert geen probleem, maar een JPEG is gauw te blauw in de sneeuw. Mooi blog!