Review: Blurb fotoboeken

De zomer hebben we nu echt achter ons gelaten en dat betekent dat een hoop mensen druk in de weer zijn met het uitzoeken van hun vakantiefoto’s. Je kunt tegenwoordig bij veel verschillende online aanbieders gemakkelijk en snel een fotoboek in elkaar zetten. Ook Blurb biedt deze dienst aan, maar is dankzij de vele mogelijkheden vooral interessant voor professionele fotografen die hoge kwaliteitseisen stellen aan drukwerk.

Van Blurb mocht ik zelf een boek samenstellen om te testen hoe het allemaal precies werkt en vooral om een kritische blik te werpen op het eindresultaat. Als je benieuwd bent naar mijn eindoordeel lees dan vooral verder..

Blurb Fotoboek

Wat is Blurb?

In 2005 wilde de oprichter van Blurb, Eileen Gittins, iets doen wat eigenlijk heel eenvoudig had moeten zijn: een boek maken met haar eigen foto’s. Het maken van een boek bleek niet onmogelijk, maar de kosten waren torenhoog en eenvoudig was het zeker niet.
Eileen heeft een jaar later, in 2006, Blurb opgericht: ‘s werelds eerste platform voor het maken, afdrukken en publiceren van onafhankelijke boeken. Daarbij lag de focus op professionele kwaliteit in de vorm van kwaliteitspapier en hoogstaand bindwerk. En daarmee werd printing-on-demand voor mensen als Eilieen toegankelijk.
Inmiddels hebben meer dan 2 miljoen mensen een boek gemaakt met behulp van Blurb en wordt er iedere minuut één boek afgedrukt. Tegenwoordig kun je jouw zelfgemaakte boek ook verkopen via de site en bieden ze hun diensten ook aan  voor het bedrijfsleven.

Blurb fotoboeken

Hoe maak je een fotoboek met Blurb?

Voor het maken van een boek, kun je kiezen uit verschillende tools. Met Bookify Online maak je aan de hand van sjablonen, snel en gemakkelijk instant fotoboeken. Zo kun je bijvoorbeeld Facebook en Instagram boeken samenstellen.

Wil je wat meer aanpassingsmogelijkheden, dan is Blurb Booksmart een beter optie. Na het downloaden van dit programma kun je heel gemakkelijk een volledig aan te passen boek samenstellen. Je kunt kiezen uit allerlei opties wat betreft de grootte, omslag en het papier.

Blurb boek maken uitleg

Kun je werken met Adobe Indesign? Dan biedt Blurb speciaal voor professionals, een plug-in aan voor Indesign. Als je deze hebt geïnstalleerd behoud je zelf de volledige creatieve vrijheid. Je hebt controle over alle typografische elementen en je kunt zelf een lay-out ontwerpen. Daarnaast behoud je hiermee ook een levendige CMYK-kleurruimte.

Werk je liever met Lightroom 5? Dan heb je geluk want Blurb is een partnerschap aangegaan met Adobe en daarom zit er nu standaard een boekmodule van Blurb in het programma. Daarmee maak je van jouw foto´s in een handomdraai een fotoboek.

Je kunt daarnaast ook een PDF bestand uploaden en laten afdrukken als boek. En als al deze opties nog niet genoeg zijn, kun je van al jouw zelfgemaakte boeken ook een e-book maken.

Blurb Fotoboek

Formaten, Covers en Papiersoorten

Voor veel fotografen is creatieve vrijheid een belangrijke voorwaarde bij het creëren van een portfolio, reisverslag of vakantieboek. Blurb biedt heel veel verschillende type boeken aan en fotoboeken kunnen in de volgende formaten gedrukt worden:

  • Klein vierkant (18×18 cm)blurb-fotoboeken
  • Standaard staand (20×25 cm)
  • Standaard liggend (25×20 cm)
  • Groot liggend (33×28 cm)
  • Groot vierkant (30×30 cm).

Als je een fotoboek wilt maken, kun je bij de meeste formaten kiezen uit drie verschillende type covers; paperback (flexibele hoogglans omslag), hardcover (gelamineerde stofhoes) en hardcover (imagewrap). Bij die laatste variant wordt het omslagontwerp aangepast aan de boekomslag.

Standaard wordt je boek gedrukt op 118 grams gecoat tekstpapier met een fraaie semi-matte afwerking. Je kunt tegen meerprijs ook kiezen voor mat kwaliteitspapier (148 grams papier met subtiele matte afwerking) en glanzend kwaliteitspapier (148 grams papier met subtiele glans).

Speciaal voor professionele fotografen heeft Blurb haar assortiment uitgebreid met diverse ProLine opties. Binnen deze lijn kun je namelijk kiezen uit twee nieuwe professionele papiertypen, vier nieuwe schutbladen en nieuwe linnen hardcovers. Als je boek niet dikker is dan 240 pagina´s kun je dus ook kiezen voor ProLine uncoated papier (148 grams ongecoat papier met eierschaalstructuur) of ProLine Pearl Photo papier (190 grams extra glanzend papier). Deze laatste variant is speciaal gemaakt voor fotoboeken van hoge kwaliteit en is met 190 gram het dikste papier binnen het assortiment.

Mijn eigen Blurb fotoboek

In mei van dit jaar reisde ik af naar Hong Kong en Vietnam. Omdat ik van Blurb een eigen boek mocht maken, koos ik ervoor om een deel van mijn foto´s te bundelen in een boek.

Als grafisch vormgever weet ik mijn weg te vinden in Adobe Indesign en dus besloot ik de Indesign plug-in van de site te downloaden. Binnen enkele minuten kon ik aan de slag met het maken van mijn eigen boek in Indesign.

Het aanmaken van een nieuw boek in Indesign gaat met de plugin heel gemakkelijk. Je kiest het formaat, de papiersoort, een type cover en vult het aantal pagina´s in. Daarna kun je direct aan de slag met het maken van je boek. Omdat je met Indesign werk, ben je geheel vrij in het ontwerpen van de lay-out en het toevoegen van typografische elementen.

Blurb Indesign plug-in

De cover maak je in een apart bestand en de dikte van de rug is afhankelijk van de inhoud van je boek. Daarom kun je deze pas maken als de inhoud van het boek af is. Ook daar helpt de plug-in je mee.

Voor mijn eigen boek koos ik voor het kleine vierkante formaat (18×18 cm) in combinatie met zwarte schutbladen en Proline Pearl Photo papier. Het boek is uiteindelijk 240 pagina´s dik geworden.

Blurb Fotoboek review

Als je helemaal klaar bent met het maken van je boek, ga je binnen de plug-in naar stap 4 en upload je jouw boek naar de website van Blurb. Afhankelijk van het aantal gekozen pagina´s kan dit een aantal minuten duren. Vervolgens reken je jouw bestelling af via de website en vanaf dan is het wachten op de postbode.

Ik ontving mijn boek binnen 10 dagen en was aangenaam verrast toen ik het pakketje openmaakte. Het boek was stevig verpakt en zat gewikkeld in beschermend transparant folie.

Blurb Fotoboek review

Het boek was dikker dan ik had verwacht en de kwaliteit vond ik over het algemeen erg goed. Het papier is mooi dik en voelt zeer stevig aan. De glans van het papier is subtieler dan dat ik had verwacht en het boek ziet er daardoor heel professioneel uit.

De kleuren vallen altijd iets donkerder uit, dus dat is iets om rekening mee te houden tijdens het maken van je boek. Toch vind ik de kleuren en het contrast in de foto´s zeer goed als je het vergelijkt met fotoboeken van andere online aanbieders. Ook de binding ziet er netjes uit. Je ziet dat het allemaal stevig in elkaar zit en dat Blurb oog voor detail heeft. Voor fotografen die op zoek zijn naar kwaliteit en veel creatieve vrijheid, kan Blurb dus de oplossing zijn voor het maken van een portfolio of fotoboek.

Benieuwd naar de prijzen van zo’n boekje? Met deze handige rekenmodule kun je precies zien wat jouw boek gaat kosten.

Blurb Fotoboek review

Over de kwaliteit, levering en service van Blurb ben ik zelf heel erg tevreden. Ook de reacties van andere zijn heel erg positief. Het is altijd leuk om je vakantiefoto´s om te zetten in iets tastbaars. En omdat je deze herinneringen het liefst zo lang mogelijk koestert, speelt kwaliteit en duurzaamheid een belangrijke rol bij het maken van een eigen boek. Ik ben dus erg blij dat ik mijn reisverslag omgezet heb in een prachtig koffietafelboekje.

Wil jij ook je eigen Blurb fotoboeken maken? Met de kortingscode HERFST20 krijg je momenteel 20% korting op je eerste fotoboek! De kortingscode is geldig tot maandag 14 oktober 2013. Ga dus snel naar de site, maak een fotoboek en vul de code in bij het afrekenen. Veel plezier met het maken van je eigen fotoboek!

Delen

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Tegenwoordig reist ze als reisblogger en fotograaf voor Inhetvliegtuig.nl de hele wereld over. Met een open blik op de wereld gaat ze op zoek naar interessante beelden en verhalen.

One Comment

  1. R. K. Reageren

    Het zijn inderdaad mooie boeken. Helaas is de software zeer instabiel en heb ik uiteindelijk geen Blurb boek gekocht nadat ik tweemaal een project verloren zag gaan omdat de software vastliep. Helaas geen Blurbboek voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *